Sud Bosne i Hercegovine izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Vukadinom Spasojevićem, koji nije pronađen na adresi stanovanja nakon izricanja nepravosnažne presude kojom je osuđen na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenih u logoru “Uzamnica” u Višegradu.
Spasojević je, u predmetu u kojem je osuđen i Milomir Đuričić, prvostepenom presudom osuđen na 11 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u logoru “Uzamnica” kod Višegrada 1992. i 1993. godine.

Osuđeni su za zločin protiv čovječnosti i učešće u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom na nesrpsko stanovništvo u Višegradu.

Spasojević je osuđen po četiri tačke za prisiljavanje zatočenih žena i muškaraca na seksualni odnos i njihovo fizičko zlostavljanje, što je okvalifikovano kao mučenje. Kako se navodi, ova zlostavljanja su drugi vojnici posmatrali i smijali se.

Presuda je izrečena osmog marta, ali Spasojević nije pronađen na adresi koja je navedena kao njegova adresa stanovanja.

Također, Spasojević posjeduje i državljanstvo Srbije te tako postoji mogućnost da se nalazi i u Srbiji što ne bi bio prvi put da osuđenici za ratne zločine, nakon presude, napuste BiH.

“Prema podacima kojima sud raspolaže, optuženi Vukadin Spasojević ima i državljanstvo Republike Srbije. Shodno činjenici da optuženi nije zatečen na adresi prebivališta te da samim tim nije realizirana naredba Suda za lišenje slobode optuženog, Sud će po hitnom postupku a shodno zakonskoj proceduri u ovakvim slučajevima, izdati naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice”, naveli su ranije za Klix.ba iz Suda BiH.

Da je Sud BiH izdao naredbu za raspisivanjem potjernice za Spasojevićem potvrđeno je za Detektor.