Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine izdala je odobrenje avio-operatoru ToMontenegro iz Crne Gore za letove između BiH i Nizozemske te između BiH i Turske. Letovi će polaziti iz aerodroma u Tuzli i Mastrihtu za Nizozemsku, te iz Tuzle i Istanbula za Tursku.

Ova odluka je rezultat zahtjeva Aerodroma Tuzla upućenog Direkciji za civlno zrakoplovstvo BiH, koji je tražio dezignaciju za ToMontenegro za letove prema određenim zemljama EU .

BHDCA je kontaktirala države EU radi potvrde te dezignacije, a do sada su pozitivno odgovorile Nizozemska i Turska. Švedska ,Danska, Austrija i Njemačka su dale negativne odgovore, dok se odgovor iz Luksemburga još očekuje.

– Direkciji za civlno zrakoplovstvo BiH se Aerodrom Tuzla obratio u petak, 6. novembra sa molbom za dezignaciju operatora ToMontenegro za obavljanje operacija sa ovog aerodorma ka nekoliko zemalja EU. BHDCA je u ponedjeljak 9. oktobra uputila službeni zahtjev vazduhoplovnim vlastima država EU (Švedska, Danska, Njemačka, Luksemburg i Austrija), u koje je operator ToMontenegro namjeravala da obavlja operacije iz BiH, sa upitom da li bi te države prihvatile dezignaciju koju bi BHDCA izdala operatoru ToMontenegro- saopćeno je iz Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH.

BHDCA je, do sada, a pozivajući se na ECAA sporazum, dobila samo dva pozitivna odgovora – Nizozemske i Turske na osnovu kojih su i izdata odobrenja BHDCA. Negativan odgovor do sada je stigao od civilnih zrakoplovnih vlasti Švedske, Danske, Austrije i Njemačke, dok se odgovor čeka od Luksemburga.

Uspostava letova se očekuje krajem novembra ove godine.

Faktor