Iskusni sanski pčelar Enes Bahtić ovu godinu završava sa tri vrijedna priznanja koja je dobio na manifestaciji “Deseti dani meda u BiH”, koja je nedavno održana u Mostaru. Već deset godina zaredom Federalni zavod za poljoprivredu iz Sarajeva i Federalni agromediteranski zavod iz Mostara organizuje takmičenje za najbolji med u BiH.

Na osnovu svih pristiglih uzoraka, i njihovog testiranja od strane stručne komisije, dodijeljene su plakete za kvalitetu meda u šest kategorija – bagremov, cvjetni, kestenov, livadski, medljikovac i ostali. Prema urađenim analizama i ocjeni stručne komisije, Enes Bahtić iz Sanskog Mosta ove godine je proizveo najkvalitetniji bagremov med, za šta je dobio priznanje za osvojeno prvo mjesto, dok je za kestenov med dobio još dva priznanja, za osvojeno drugo i treće mjesto, koje pripada njegovom sinu Ahmedu, jednom od najmlađih pčelara na ovim prostorima.

Riječ je o prestižnim priznanjima koji dokazuju čistoću meda, a na osnovu provedene hemijske, mikrobiološke i polenske analize koju provode certificiranje ustanove u našoj zemlji. Inače, od ranije smo govorili o porodici Bahtić u kojoj pčelarstvo ima dugu tradiciju, i zbog čega su postali prepoznatljivi u svijetu pčelarstva, a za svoj trud i rad već su nagrađivani brojnim nagradama. Posljednja priznanja sigurno su podstrek da i dalje nastave ovim putem.