Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, u programu N1 poručio je građanima kako ne trebaju strahovati da će doći do sukoba i da o njihovoj sigurnosti brinu institucije i EUFOR.

Kako komantarišete izjave Dodika da je uloga EUFOR-a da razgraniči strane u slučaju sukoba?

Ja sam mislio da je Dodik pismen, ali sad sam shvatio da nije. Treba pročitati Dejtonski mirovni sporazum i onda bi shvatio da nije tačno to što govori. Uloga EUFOR-a je da zaštiti mir. Ne postoje entitetske linije nego administrativne, a EUFOR ne može izaći na tu liniju nego na državnu granicu.

Imaju institucije unutar Bosne i Hercegovine koje će poduzeti sve potrebne mjere da se zaštite građani.
Mi imamo 4 puta jaču i opremljeniju policiju od MUP-a RS. Sve ozbiljnije naoružanje je u Sarajevu. Imamo bolju opremu, proizvodimo sofisticirano oružje i imamo daleko više prijatelja na zapadu ali i na istoku. Ali gdje bi nas to odvelo. Lud je onaj ko god bi sebi dozvolio taj luksuz.

Dodik gubi kompas pod nogama i ima loše savjetnike. Vjerujem da na taj način on i slični ugrožavaju život starijih ljudi, koji su srčani bolesnici, koji završavaju u hitnoj jer se uznemire. Građani se ne trebaju prepadati. Nećemo dozvoliti montirane procese, kao što nećemo dopustiti niti Dodiku da ugrozi sigurnost. Rata u Bosni i Hercegovini neće biti još dugo i dugo godina. Zato sam došao u u Banjaluku da to kažem. Mi smo spremni da branimo Bosnu i Hercegovinu ne od jednog ili drugog naroda, nego od svih onih koji žele nanijeti štetu građanim BiH.

Kako komentarišete poziv Stranke za BiH Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane da počnu pripreme za odbranu države od Dodikovih prijetnji?

Ministar sigurnosti je dobro izjavio – ko će to napasti BiH? To je stabilna i sigurna država, priznata. BiH se može braniti. Semir Efendić (predsjendik SBiH) je dobar načelnik, mislim da i dalje treba se baviti kanalizacijama i drugim načelničkim poslom, a da se ne bavi visokom politikom.

Za 27. april najavili ste skup nadomak Zenice pod nazivom “Domovina te zove”. Zašto ste organizovali ovaj skup?

To je jedan mali skup koji sam odlučio da organizujem nakon više poziva od građana da pokažemo patriotizam, a ne da nekoga izazivamo. Poručit ćemo da smo tu zajedno, da smo pijatelji. Morate znati da će na tom skupu biti Bošnjaka, bh Srba, bh Hrvata, bh Roma i drugih kako bi pokazali onima koji pozivaju na sukobe i rat da je njihovo vrijeme prošlo. Mi pozivamo na suživot i popravljanje standarda građana. Problem sa Dodikom je što on neće još dugo potrajeti – ili će to riješiti pravosudne institucije ili građani Republike Srpske na sljedećim izborima.

Skandalozna izjava Milorada Dodika je i ona u kojoj kaže da ne želi da diše isti zrak kao i Bošnjaci?

Lijepo je njemu, njegova porodica će otići u Rusiju ili Beograd gdje su kupovali nekretnine, a gdje će građani RS-a koji jedva žive od penzija? Oko 700 000 hiljada ljudi od kojih je 2/3 penzionera. Šta misli Dodik da će građani dati svoju djecu da ginu za one koji su se na njihov račun obogatili?