Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) prodala je nenaplaćena potraživanja od 180 miliona maraka privatnoj firmi iz Bijeljine.

Nije poznato ko su dužnici, odnosno koje firme nisu vratile pozajmljen novac, a IRB i danas odbija dostaviti taj spisak. Poznato je da su nenaplaćena potraživanja otkupljena za oko 32 miliona maraka.

Kreditni portfelj se sastoji od 41 ugovora o zajmu, 37 dužnika. Ukupna nenaplaćena potraživanja sa kamatama oko 180 miliona maraka. Nepoznati su dužnici.

– U čijem interesu su svi ti podaci državno-poslovna tajna? Oni su ustvari rekli da je poslovna tajna. Međutim, ona je državno-poslovna tajna jer je u interesu očigledno i Vlade RS da ti podaci ne izlaze u javnost a želim da napomenem da su to sredstva javna – rekao je Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS-u.

IRB dužnike nikada nije saopštila. Mala je vjerovatnoća da će to javnost ikada i saznati. Poznato je da je potraživanja otkupila firma “Standard” iz Bijeljine. Takođe se pozivaju na povjerljivost ugovora.

– Ne možemo davati informacije s obzirom da smo obavezani ugovorom da čuvamo tu tajnu. Čuvanje tajne ne proteže se samo od IRB-a, ono je propisano Zakonom o bankama, tako da su to povjerljive informacije i potpuno razumijem IRB. Niti ih mi možemo davati niti to može učiniti IRB – rekao je MILOŠ STEVANOVIĆ, vlasnik firme “Standard”.

Krediti su odobreni u periodu postojanja Velikog kreditnog odbora IRB-a. IRB je sa sebe teret skinula. Potraživanja su prodata a novac, izvjesno je, u potpunosti nikada neće biti naplaćen, ni utvrđena odgovornost, izvijestio je BHRT.