“Integral inženjering” jedna je od firmi sa crne liste Sjedinjenih Američkih Država kojoj su ovih dana ugašeni računi u pojedinim komercijalnim bankama, a ova firma je podnijela zahtjev za uklanjanje sa crne liste OFAC-a, objavio je N1.

“U ovom procesu ‘Integral inženjering’ zastupa renomirana i referentna advokatska kancelarija iz Vašingtona i vjerujemo u veoma brzo pozitivno rješenje budući da smo podnijeli dokaze po svim traženim pitanjima”, kazali su za N1 navodeću da dokazi, uz ostalo uključuju detaljne informacije o poslovanju komapnije od 2006. godine, te o promjenama u vlasničkoj i menadžerskoj strukturi nakon što je Slobodan Stanković, osnivač i direktor “Integrala” preminuo 7. februara 2023.godine, te da nažalost još uvijek nije izbrisan sa OFAC liste, iako je zahtjev podnesen u februaru 2023.

“Tačno je da su neke banke zatvorile račune Integrala, a da su neke najavile mogućnost zatvaranja računa. Očekujemo da nam vlasti Bosne i Hercegovine omoguće normalno poslovanje”, istakli su naglašavajući da nemaju zaduženja kod EBRD-a, Svjetske banke ili drugih međunarodnih finansijskih institucija, kako se to povremeno iznosi u javnosti.

Iz “Integral inženjeringa” ističu kako su svjesni ozbiljnosti situacije nastale stavljanjem firme pod sankcije SAD i uticaja na njeno poslovanje i reputaciju.

Nadaju se, tvrde, da će, do skidanja sa crne liste, biti pronađen način za nesmetano funkcionisanje kompanije. Takođe, negiraju da su ugrozili mir i Dejtonski mirovni sporazum.