Zbog sankcija Sjedinjenih Američkih Država najviše institucije Republike Srpske su danima virtuelno paralisane, zvanični sajtovi su uglavnom nedostupni i onemogućena je elektronska komunikacija i razmjena pošte.

Ovu informaciju za Capital.ba potvrdio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ističući da su problemi sa internet konekcijom zbog kojih je otežan i onemogućen pristup zvaničnim sajtovima vlade, predsjednika Republike Srpske i Inspektorata rezultat sankcija.

“Isključili su nas Amerikanci. Iako imamo sve uplaćeno do februara 2025. godine, brutalno smo isključeni zbog sankcija koje su SAD uvele predsjedniku Republike Srpske“, rekao je Višković.

On je dodao da vlada preduzima određene korake kako bi prevazišla ovaj problem.

“Nemojte tražiti da preciziram kakvi su to koraci, ali u naredna dva-tri dana bi sve trebalo da profunkcioniše“, rekao je Višković.

Portal Capital je u nekoliko navrata pisao o ovom problemu, dok se su institucije RS-a pravile kao da on nepostoji i ignorisale interesovanje javnosti, odbijajući da se javno oglase.

Sagovornici iz institucija nezvanično su potvrdili da ne mogu koristiti službene emailove, da se emailovi upućeni njima vraćaju, te da su prisiljeni koristiti privatnu elektronsku poštu, što je veliki sigurnosni rizik i stvara mogućnost hakovanja jer nije predviđeno da se službena dokumentacija tako šalje.