Republička tržišna inspekcija izrekla je danas zabranu rada ugostiteljskom objektu “Manja”, na lokaciji Trg Krajine, u prizemlju hotela “Palas” u Banjaluci, jer je kontrolom utvrđeno da objekat ne ispunjava opšte minimalno-tehničke uslove za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.

Kako se u saopštenju dodaje, usljed izvođenja radova na objektu hotela “Palas”, srušen je dio zgrade u kojem je prethodno bio smješten toalet koji su koristili posjetioci ovog ugostiteljskog objekta, čime je objekat praktično ostao bez prostorije za ličnu higijenu gostiju, a što je zakonska obaveza.

“Obzirom da objekat više ne ispunjava sanitarno-tehničke i higijenske uslove za rad, tržišni inspektor je u skladu sa odredbama Zakona o ugostiteljstvu bio ovlašćen i dužan da privremeno zatvori ugostiteljski objekat, koji ne ispunjava propisane opšte minimalno-tehničke i druge zakonom propisane uslove za obavljanje ugostiteljske djelatnosti”, rečeno je iz Inspektorata Srpske, odakle su nam pojasnili da je objekat zatvoren privremeno, do otklanjanja nepravilnosti.

Istuču da je, imajući u vidu vrstu djelatnosti koja se obavlja u objektu, subjektu kontrole omogućeno da prije obilježavanja zabrane, objekat oslobodi od prehrambenih proizvoda i lako kvarljivih namirnica, kao i da preduzme sve sigurnosne i druge mjere u prostorijama objekta i na sredstvima rada, kako bi se spriječila eventualna dalja šteta za privrednog subjekta.

“U okviru predmetnog postupka, kontrolu je vršila i republička inspekcija za hranu u oblasti proizvodnje i prometa hrane, gdje su takođe utvrđene nepravilnosti u dijelu deklarisanja proizvoda, te su izrečene novčane kazne”, navode iz Inspektorata Srpske.
“Nalog od direktora”

Imamo informacije iz Inspektorata od odgovornih inspektora da su dobili politički nalog od strane direktora Inspektorata da se vrši maltretiranje nas kao poslodavaca, što smatramo potpuno neprimjerenim.

Rekao je to za “Nezavisne novine” Saša Trivić, vlasnik kompanije “Krajina Klas”, u čijem sastavu posluje i “Manja”, a nakon što je Republička tržišna inspekcija danas izrekla zabranu rada “Manji” u centru Banjaluke, pošto je, zbog izvođenja radova na objektu hotela “Palas”, srušen dio zgrade u kojem je prethodno bio smješten toalet koji su koristili posjetioci ovog ugostiteljskog objekta, čime je objekat praktično ostao bez prostorije za ličnu higijenu gostiju, a što je zakonska obaveza.

Trivić kaže da je objekat još u sanaciji i da će toalet biti završen za dva dana, tako da očekuje da će inspekcija doći u subotu da otpečati lokal.

“Sa druge strane, nije u pitanju samo taj lokal. Inspektorat je poslao u zasada tri naša dodatna lokala po tri inspekcije, što nije baš uobičajeno. Vrši se od strane inspektora veliki pritisak na naše radnike i naše poslovanje”, rekao je Trivić.

Sve to, dodaje, vjerovatno ima veze sa time što je on predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske.

“Mi ćemo, naravno, ispoštovati sve naloge i ako smo negdje pogriješili, platićemo kazne i tu ne vidimo išta sporno. Ali smatramo neprimjerenim da se na takav način vrši maltretiranje poslodavaca zbog njihovih izjava”, naveo je Trivić u izjavi za “Nezavisne novine”.