Prije desetak godina u Prijedoru je počelo uređivanje industrijske zone “Celpak”. Prvo proizvodno preduzeće koje je 2015. godine preseljeno u ovu zonu bilo je “M&M Plastik”, koje se bavi proizvodnjom plastične galanterije. Preko 90 odsto proizvoda ide na inostrano tržište, a u preduzeću kažu da je nakon prelaska iz poslovnog inkubatora u Velikom Palančištu u industrijsku zonu “Celpak” neuporedivo lakše raditi i proširivati kapacitete. “Bilo je to veliko olakšanje, po pitanju i infrastrukture i drugih uslova. Prilazni putevi su mnogo bolji nego tamo gdje smo bili jer nam je uzak prostor opterećivao rad. Ovdje u industrijskoj zoni napravljene su široke i komunikativne ulice, riješena vodovodna i kanalizaciona mreža. Za uspješnu proizvodnju važna je i stabilna električna energija, a tu su trafoi koji obezbjeđuju konstantan napon. Sve to utiče na povoljan i stabilan rad u Industrijskoj zoni“, kaže vlasnik preduzeća Drago Mandić.

U okviru Razvojne agencije PREDA djeluje Info centar za investitore, koji pruža pomoć i podršku svima koji žele da investiraju u Prijedoru i grade svoju poslovnu budućnost. Podrška obuhvata komplet proces, od preliminarnih razgovora do projektne i građevinske dokumentacije. U PREDI pojašnjavaju šta je u početku bitno za privlačenje investitora.„Mi moramo biti svjesni da je upravo taj prvi dojam, znači onaj neki odnos koji vi uspostavite od samog početka s njima i to stvaranje povjerenja, ključna stvar. Naravno, oni dolaze iz nekih ekonomskih razloga, pogotovo oni koji dolaze van granica BiH. Za lokalne investitore, to je uglavnom pitanje infrastrukture, oni već poznaju poslovni sistem tu, tako da smo mi samo neka produžena ruka u tom procesu. Možemo da budemo od pomoći zato što su te firme uglavnom već zaokupljenje svojim poslom, a mi im onda pomažemo u redukciji tog vremena, znači da mi preuzimamo dio poslova“, kaže Bojan Jojić, koordinator Infocentra za investitore u Agenciji PREDA

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu da je za privlačenje investitora neophodno da industrijska zona ima urednu dokumentaciju, infrastrukturnu opremljenost kroz obezbijeđenu putnu komunikaciju, vodovodnu i elektro mrežu. „U procesu dovođenja investitora u neku industrijsku zonu, osim tih fizičkih uslova, važno je kakva je sama poslovna klima u nekoj lokalnoj zajednici. Da li ima vlastite podsticaje i druge pogodnosti za investitore. Grad Prijedor se zaista trudio uvijek da prednjači u tome, tako da smo mi kroz Centar za inevstitore koji radi u okviru agencije Preda, uvijek bili na raspolaganju investitorima za rješavanje svih papiroloških dozvola, koje podrazumjevaju realizaciju tih investicija, a i na svaki drugi način su investitori podsticani. Osim podsticaja na nivou lokalne zajednice, važni su i uslovi investiranja koji važe na nivou Republike Srpske. U tom pogledu Republika Srpska ističe kao prednosti brojne podsticaje kojima raspolaže, kao i stimulativnu poresku politiku i cijenu struje, koja je, u odnosu na cijene u okruženju, takođe atraktivna“, ističe Dijana Đaković, rukovodilac Područnog centra Privredne komore Republike Srpske.

Đakovićeva pojašnjava zbog čega su industrijske zone važne za lokalnu zajednicu: „Industijske zone su jako značajne za privredni razvoj neke lokalne zajednice, zato što ukoliko je adekvatna popunjenost, ukoliko se tu nalaze investitori koji funkcionišu, koji obavljaju uspješno svoju poslovnu djelatnost, oni su zapravo pokretači niza drugih povoljnih privrednih procesa, i na njih se naslanjaju druge, manje firme. Sve to generalno doprinosi rastu privrede te lokalne zajednice.Formiranje industrijskih zona interesantno je čak i privatnim licima, tako da, osim grada Prijedora, u ovoj oblasti imamo i privatne subjekte koji idu faktički na ponudu industrijskih zona u privatnoj svojini. Upravo iz razloga što se zbog postojećeg geopolitičkog stanja i generalno dešavanja u svijetu, očekuje da će investitori proizvodnju seliti sa dalekog Istoka na bliže destinacije, i naša prijedorska regija u tome je atraktivna, s obzirom da graničimo sa EU, pa se očekuju pojačani intresi za investiranje u industrijske zone u budućem periodu“.

U izgradnju industrijske zone „Celpak“ uloženo je preko dva miliona maraka. Sredstva su obezbijeđena iz gradskog i republičkog budžeta, a jedan dio donacijama. U Odjeljenju za privredu ističu da se uređivanjem industrijskih zona vrši racionalno prostorno planiranje, optimiziraju troškovi javne infrastrukture i privlače investitori. Tu su i konkretne brojke koje potvrđuju opravdanost izgradnje ove industrijske zone. “Industrijska zona “Celpak” se prostire na površini od devet hektara. Trenutno imamo devet privrednih subjekata koji posluju tamo, odnosno šest koji posluju i tri koji su u završnoj fazi izgradnje. U industrijskoj zoni “Celpak” zaposleno je preko 300 radnika, a projektovana radna snaga je bila oko 360, tako da smo blizu ispunjenja tih parametara koje smo postavili u početku”, kaže načelnik Odjeljenja Rade Rosić.

Predviđeno je da u novu straategiju razvoja grada za period 2024. – 2030. godina budu uvrštene i nove industrijske zone.Izvjesno je da će jedna od njih biti u Orlovcima, uz petlju auto puta Banjaluka – Prijedor. Očekuje se da će nakon izgradnje auto puta biti povećan broj investicija u Prijedor i prijedorsku regiju.

K.V.