Cijene hrane i pića u supermarketima u Francuskoj porasle su u julu za 13,1 odsto na godišnjem nivou, pokazuju najnoviji podaci koje je objavio nacionalni statistički biro INSEE.

Cijene mesa i pića porasle su za 11,3 odsto i 10,1 odsto, dok su ostali prehrambeni proizvodi poskupjeli i do 15 odsto. U međuvremenu, troškovi za proizvode za čišćenje i ličnu njegu porasli su za 9,4 odsto.

Godišnja stopa inflacije u Francuskoj prošlog mjeseca bila je 4,3 odsto, što je nešto manje u odnosu na juni. Inflacija je navodno smanjena zbog pada cijena energenata i umjerenijeg rasta cijena hrane i industrijskih proizvoda.

Prošlog mjeseca, francuska vlada poslala je parlamentu plan potrošnje za 2024. godinu koji poziva na smanjenje izdataka od 4,2 milijarde evra, što je prvo smanjenje u skoro deset godina.
Pariz planira da potroši 428,8 milijardi evra u 2024. godini jer je cilj budžetski deficit od 4,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2024. godinu.

Cilj je da se do kraja drugog mandata predsjednika Emanuela Makrona 2027. godine to spusti ispod tri odsto, što je limit koji je uspostavila EU.

Smanjenje potrošnje dolazi uz hitnu potrebu da se smanji državni dug, koji je dostigao 111,6 odsto nacionalnog BDP. Očekuje se da će mjere štednje obezbjediti smanjenje javnog duga na 108,3 odsto do 2027. godine, navodi Raša Tudej.