Radnici Zavoda za izgradnju grada Prijedora četvrti su dan u štrajku upozorenja. Tražili su smjenu sadašnjeg te imenovanje novog privremenog rukovodstva, isplatu svih zaostalih primanja i uspostavljanje kvalitetnije saradnje s Gradom kao osnivačem. Radnici su najavljivali da će 3. januara stupiti u generalni štrajk, od kojeg će, po svoj prilici, odustati nakon današnjeg sastanka s gradonačelnikom Slobodanom Javorom.

“Imali smo konkretne prijedloge i došli smo do konkretnih rješenja, samim tim, stvorili su se određeni uslovi da se štrajk u Preduzeću obustavi, ali svakako ćemo o tome održati sastanak u Sindikalnoj organizaciji. Moj prijedlog će biti da se štrajk obustavi”, jasan je Bojan Hrgar, predsjednik Sindikalne organizacije JU Zavod za izgradnju grada Prijedor.

Pojašnjava da je postignut dogovor da im Grad obezbijedi znatno više poslova, te da oni sami predlože poslove koje bi mogli odraditi.

“Postigli smo dogovor da, već početkom iduće godine, budu prebačena sredstva na osnovu poslova koje ćemo odraditi, da se isplate zaostala primanja i doprinosi, a s obzirom da direktoru (Tihomir Timarac) u martu ističe mandat, smatramo da je to blizu i da će sve ići svojim tokom, kako grad i Zavod zaslužuju”, navodi Hrgar.

Gradonačelnik Slobodan Javor izjavio je, nakon sastanka s predstavnicima Sindikata ovog preduzeća, da razumije radnike i da problem nije novijeg datuma, kako u vezi sa komunikacijom rukovodstva s radnicima, tako i po pitanju plata koje im duguju.

“Kraj je godine, idu novogodišnji i božićni praznici, a radnici nemaju platu. Trenutno jednu, a pitanje da li će dobiti i decembarsku. Razgovarali smo o načinu kako prevazići probleme, da vidimo šta je to što Grad može da uradi u narednoj godini. Postigli smo dogovor da Grad poveća sredstva za projektovanje u narednoj godini, da pokušamo na taj način da pomognemo Preduzeću, da što više poslova urade. Samim tim, biće više prihoda, ali ključ ne leži u tome. Ključ spasa Preduzeća je isključivo u prihodima koje će obezbijediti sam Zavod”, ističe Javor.