U trodnevnoj posjeti područnoj školi u Zdeni boravila je grupa učenika iz Holandije koji su sproveli volontersku akciju uređenja i krečenja školskih prostorija. Petnaestak volontera iz Holandije ovih je dana bilo angažovano na ovom projektu, a podršku u svemu imali su i od učenika i nastavnog osoblja ove škole, koji su se zajedničkim snagama potrudili kako bi ovaj prostor u kojem učenici svakodnevno borave dobio novi i ugodniji izgled.

Pored krečenja izvršeno je i iscrtavanje zidova učionica različitim animacijama. Ove aktivnosti se realizuju zahvaljujući fondaciji “Out of area“ iz Holandije, koja godinama na ovaj način studentima i učenicima iz ove zemlje organizuje dolazak u BiH, kako bi svojim volonterskim radom pružili podršku ovdašnji obrazovnim ustanovama.

Dževida Hasić, direktorica Osnovne škole Peti oktobar, kojoj administrativno pripada područna škola u Zdeni, zahvalila se volonterima iz Holandije, kao i svima koji su učestvovali u ovim aktivnostima.

Pored krečenja i uređenja, predviđeno je i postavljanje novih ulaznih vrata u škola. Područnu školu u Zdeni trenutno pohađa 6 učenika, a nastavni proces izvodi se u solidnim uslovima i poprilično uređenim prostorijama.

Inače u planu je da se u narednom periodu izvrši kompletno renoviranje, odnosno zamjena krova i stolarije. Fondacija „Out Of Area“ iz Holandije na području BiH djeluje duži niz godina koja u prosjeku godišnje realizuje 45 projekata.