Holanđanin Kasper Fleken (68) veliki je zaljubljenik u biciklizam, ali i putovanja, pa je svoje dvije strasti odlučio spojiti u avanturističkom putovanju biciklom kroz zemlje Balkana.

Fleken kaže kako je cijeli radni vijek proveo radeći u jednoj fabrici u Ajndhovenu, kao poslovođa, a zasluženu mirovinu želi iskoristiti kako bi bolje upoznao druge dijelove svijeta.

“Balkan me je oduvijek privlačio i u nekoliko navrata boravio sam u Hrvatskoj, a u Srbiji i Bosni i Hercegovini bio sam na proputovanju. Svidjelo mi se i rekao sam sebi da ću odvojiti vrijeme kako bih bolje upoznao cijelo to područje”, kaže Fleken.

Dodaje kako se nije pokajao te ističe kako je impresioniran prirodom i krajolicima kroz koje putuje već duže od dva mjeseca, prevalivši do sada preko 2.600 kilometara na svom dvotočkašu.

“Putovanje sam započeo u Albaniji, pa sam kroz Makedoniju i Srbiju došao u Bosnu i Hercegovinu, a potom namjeravam kroz Hrvatsku do Slovenije, gdje ću završiti putovanje. Dnevno prelazim stotinak kilometara, isplanirao sam unaprijed rutu i bukirao sebi smještaj. Sa sobom nosim ono što je najnužnije i putujem običnim drumskim biciklom. Biciklizmom se bavim cijeli život, to je moja velika strast i naučio sam putovati na taj način”, kaže ovaj srdačni i za razgovor otvoreni Holanđanin.

Dodaje kako je prije Balkana putovao kroz skandinavske zemlje, a potom je biciklom obišao Veliku Britaniju i neke druge evropske države.

Priznaje da putevima u Bosni i Hercegovini nije lako voziti bicikl, jer nema dovoljno prostora za bicikliste.

“U Evropi uz cestu imate poseban prostor za bicikliste, dok ovdje to nije slučaj. Na neki način, opasno je ići na putovanje biciklom kroz vašu zemlju, u svakom trenutku morate biti koncentrisani i pažljivi, jer vozila prolaze tik pored vas. Vozači često trube i to ponekad može da zbuni”, kaže ovaj srdačni Holanđanin.

Ovog simpatičnog biciklistu susreli smo slučajno na putu između Sanskog Mosta i Prijedora, gdje je odlučio prenoćiti nakon što je tog dana na put krenuo iz Jajca. Konobar u jednom prijedorskom kafiću bio je prilično iznenađen kada je, nakon bicikliranja po vrlo sparnom vremenu, Fleken sebi naručio topli čaj.

“Možda zvuči malo čudno, ali topli čaj je najbolje osvježenje za organizam. Tako će tijelo dobiti potrebnu vlagu, a čaj potiče znojenje i rashlađivanje, pa se bolje podnose visoke temperature”, dodaje on.

U Bosni i Hercegovini, kako kaže, najviše su mu se svidjele nevjerovatne prirodne ljepote, planine, rijeke, jezera, šume i bujna priroda koja se najbolje može upoznati ukoliko vozite bicikl.

“Vaša zemlja je pravi praznik za oči i žalosti me što je ovdje bjesnio rat koji je unesrećio mnoge ljude. Mislim da imate mnogo potencijala da budete razvijena i napredna zemlja”, kaže Fleken ističući kako mu je bila privilegija što je na ovaj način mogao doživjeti čarobni Balkan.

Nezavisne