Tekst se nastavlja ispod oglasa
Barbara Hren u Srebrenici je izgubila dva sina.
Ivan je poginuo 1992. godine, a Rudolfa je posljednji put vidjela 10. jula 1995.
Petnaest godina kasnije, 2010. godine, Rudolfovo tijelo je identificirano u jednoj od masovnih grobnica u okolini Srebrenice.
Uz podršku Rudolfove supruge Hatidže, Barbara je tada odlučila da Rudolf bude sahranjen u Memorijalnom centru Potočari, uz svoje prijatelje Bošnjake sa kojima je živio i umro.
„Rudolf Hren je jedan od četverice srebreničkih katolika stradalih u genocidu, no jedini koji je ukopan u Memorijalnom centru“, izvijestila je reporterka Al Jazeere Arduana Kurić. „Jedini preživjeli prijatelj, Mirsad Mustafić, danas nastanjen u Tuzli, nikada ne posjeti Srebrenicu a da ne obiđe starog druga.“
Dragulj generacije
“Svi su ga voljeli“, govori Mustafić o svom ubijenom prijatelju. „Niko nije imao loše mišljenje o njemu. Bio je istinski dragulj jedne generacije. Pravi patriota. Pravi Bosanac.”
Rudolf Hren je 10. jula 1995. iz Srebrenice krenuo prema Tuzli, no tamo nije stigao.
Kako je izvijestila Kurić, ne zna se tačno mjesto na kojem je ubijen. „Tijelo mu je 2010. godine pronađeno u jednoj od sekundarnih masovnih grobnica u Kamenici. Ukoliko je stradao u blizini, bio je otprilike na pola puta do Tuzle”, kazala je ona.
Rudolf je uz krsćanski vjerski obred sahranjen uz ostale ekshumirane žrtve srebreničkog genocida.
Tu su odluku donijele njegova majka Barbara, supruga Hatidža i kćer Dijana.
“Pitali su da li hoću ja negdje drugo? Ja sam rekla, s njima je bio, s kojima je poginuo, ja nisam nacionalista, nek se s njima i ukopa”, kazuje Barbara Hren.
Godine su trebale proći prije nego što su se pomirile s činjenicom da ga više nema.
“Kažu, pobili su. Pa ne može čovjeku da uđe u glavu, nemoguće da su sve pobili“, kazuje Hatidža Hren. „Mislim ono … kad čovjek razmisli koliko je to, osam hiljada ili 10 hiljada ljudi. Kako će to stat’? Jer bila sam ja tamo, vidjela sam. Kako će fizički to uraditi? Međutim, eto ispalo je da je moguće. I to je moglo.”
Rudolf je s roditeljima iz Vojvodine stigao u Srebrenicu kada mu je bilo tri mjeseca. Njegovi su roditelji dobili posao u rudniku olova.
„Iako je mogao otići iz Srebrenice, nije to učinio“, izvijestila je Kurić. „Rudolf Hren je bio čovjek koji je sa Srebreničanima podijelio dobro i zlo.“
Al Jazeera