Plan o uspostavljanju helikopterske jedinice pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo donijet je 2019. godine, a sada je konačno izabran ponuđač helikoptera za potrebe sarajevske policije.
Početkom mjeseca oktobra ministar Katica donio je odluku o pokretanju postupka nabavke višenamjenskih helikoptera (ponovljeni postupak).

Riječ je projektu čija je procijenjena vrijednost nabavke 30.341.880,34 KM, bez PDV-a. Ovaj projekat je u uvršten u program javnih investicija za period 2023.-2025. godine.

“Veliki broj ponuđača do sada je skinuo tendersku dokumentaciju sa portala javnih nabavki, dok se zvanično otvaranje ponuda očekuje u drugoj polovini mjeseca novembra tekuće godine”, rečeno je iz kabinete resornog ministarstva za Klix.ba ranije.

Tender je početkom ovog mjeseca, tačnije kako je objavljeno jučer (5. decembar) okončan, a shodno Zakonu o javnim nabavkama, primjenjujući kriterij “najniža cijena”, kao najpovoljniji u postupku nabavke helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo, izabran je ponuđač.

Riječ je o firmi “Shot” d.o.o. iz Zenice.

Kako je i ranije usaglašeno, helikopteri moraju spadati u kategoriju Veliki helikopter, opremljen sa dva turbovratilna motora, mora zadovoljavati Kategorije A i B prema specifikacijama EASA i varijanta helikoptera koja je predmet ponude mora u trenutku isporuke helikoptera posjedovati Tipski certifikat EASA-e te opremljen modernim naoružanjem.

Ideja iz 2019. godine
Otvoren novi tender o nabavci helikoptera za policiju u Sarajevu vrijedan više od 300 miliona KM.

Osim toga, iz MUP-a Kantona Sarajevo također je navedeno da helikopter mora biti u potpunosti novoproizveden, što je za potrebe ovog Zahtjeva definisano time da je sklapanje helikoptera koje prethodi prvom testnom letu izvršeno nakon potpisivanja ugovora, i da su na helikopteru instalirane isključivo nove komponente.