Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez govorio je povodom 18. godišnjice Oružanih snaga BiH o uspjehu koje su OS BiH postigle.

Helez je ovim povodom čestitao 18. godišnjicu Oružanih snaga BiH kako pripadnicima i pripadnicama Oružanih snaga, tako i uposlenicima Ministarstva odbrane BiH.

“Svojim profesionalizmom, predanošću, znanjem pripadnici Oružanih snaga su u proteklih 17 godina dokazali da su nezamjenjiv faktor i partner građana iz civilnih struktura i najbolji dio bh. društva”, rekao je.

On je poručio da kada su u pitanju Oružane snage i ovaj period od 10 mjeseci otkako je on na čelu ovog ministarstva, povećali su primanja pripadnicima Oružanih snaga, kao i ukupni budžet za 90 miliona. Kazao je da sada budžet iznosi oko 392 miliona.

Helez je istakao da je u ranijem periodu za dvije godine bilo problema sa usvajanjem budžeta što je stvaralo probleme. Ovim povećanjem, kako kaže, vraća se interes za službu u OS BiH. Kazao je da postoje i partneri koji pomažu u opremanju i finansiranju Oružanih snaga.

“Kada je u pitanju modernizacija OS BiH, trebali smo da izdvojimo iz budžeta po odluci Predsjedništva iz 2017. godine, koja je na snazi, nešto manje od milijarde i 700 miliona. Pošto od toga ni u jednom budžetu nije usvojena ni marka, mi se više oslanjamo na opremanje i modernizaciju OS BiH uz pomoć partnera. Prošle godine na samitu u Madridu osiguran je paket pomoći OS BiH u 12 projekata”, rekao je.

On je naglasio da to iznosi ukupno oko 54 miliona eura i to se radi na bilateralnom nivou.

“Neke države su uručile donacije OS BiH. Prva je to uradila Slovačka sa simboličnih 20.000 maraka, ali su nastavili u većem iznosu i Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, zatim Savezna Republija Njemačka koja prednjači u tim donacijama, svakako SAD koje su ključni partner BiH, Italija, Slovenija itd. U prošlom mjesecu Vlada Turske je počela s realizacijom davno potpisanog ugovora o popravci tenkova i transportera. Osim što su donirali, oni su obučili naše pripadnike i sada imamo svoju jedinicu koja može to da radi, donijeli su nam rezervne dijelove i opremu i ukupno će to biti 40 transporteta i tenkova”, rekao je.

Također je poručio da su počeli aktivnosti za nabavku uniforme pripadnicima Oružanih snaga i u tu namjenu je izdvojeno 39 miliona maraka. To je višegodišnji projekat, a uniforme rade domaće firme.

Helez je istakao da je imao intenzivnu saradnju na međunarodnom planu.

“Imao sam posjetu SAD-u, Turskoj, UK, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Austriji, Vatikanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Briselu dva puta. Kao rezultat mojih posjeta želim da istaknem račun SAD-a za helikoptere od 44 miliona dolara. U narednom periodu čekamo uplatu”, rekao je.

On je poručio da kada je u pitanju civilna i vojna saradnja istakao je dva angažmana jedinica.

“Prije svega kada je bio strašan zemljotres u Turskoj, to je bila jedina pomoć sa državnog nivoa. Želim da istaknem i našu jedinicu koja je pomagala u Sloveniji tokom poplava i dobili su pohvalu da su najbolja jedinica koja je tamo došla”, rekao je.

Helez je naveo da pripadnici OS BiH često pristignu u pomoć civilima.

“Želim da istaknem našeg vojnika Hrelju koji je skočio u rijeku i spasio djevojku i dobio medalju za hrabrost i ovom prilikom želim da mu čestitam”, rekao je.

Također, rekao je da su OS BiH konačno uspostavili kontrolu neba.

“U našem operativnom centru i prvi put kontrolišemo naš zračni prostor. Također želim da naglasim pomlađivanje kadra. S ponosom ističem da smo ove godine primili 644 vojnika, proizveli smo 251 podoficira”, rekao je.

Naglasio je na kraju da OS BiH ima odličnu saradnju s NATO savezom.

“NATO računa na BiH, BiH je ineteresantno područje za NATO i dva važna događaja će se uskoro dogoditi u BiH”, poručio je.

Klix