Helez kaže kako iz Grabovice želi poslati poruku ”da nigdje i nikada više ne bude rata, da ne bude ubijenih i stradalih”.

”Zločin je zločin, bez obzira tko ga počinio. Svaka majka jednako tuguje za svojim djetetom, svako dijete isto plače za svojim roditeljima. Svaka žrtva zaslužuje poštovanje”, objavio je na Facebooku ministar obrane BiH Zukan Helez koji odao počast hrvatskim civilima koje su 1993. godine ubili pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine.

”U mjestu Grabovica, između Mostara i Jablanice, odao sam počast i položio cvijeće ubijenim civilima, pripadnicima hrvatskog naroda. U noći sa 8. na 9. rujna 1993. godine neodgovorni pripadnici Armije RBiH su ubili 33 civila. Ubojstvo Mladenko Zadro koja je imala tek nepune 4 godine, ubojstvo starca Marka Marića koji je imao 87 godina, ubojstvo 17 žena nije i ne može biti legitiman vojni cilj. Zločin je zločin, bez obzira ko ga počinio”, napisao je Helez.

Rekao je kako iz Grabovice želi poslati poruku ”da nigdje i nikada više ne bude rata, da ne bude ubijenih i stradalih”.

”Iz ovoga moramo naučiti lekciju i svoju djecu učiti da nitko i nikada ovako nešto ne uradi. Sutra ću posjetiti stratište Ahatovići, mjesto na kojem su ubijeni civili bošnjačke nacionalnosti te stratište Sijekovac, na kojem su ubijeni civili srpske nacionalnosti”, kazao je Helez.

Pozvao je ”sve druge političare u BiH da se poklone svim žrtvama, a ne samo žrtvama iz vlastitog naroda”. Traženje žrtava ”Samo tako možemo graditi Bosnu i Hercegovinu i bolju budućnost”, naveo je.

Do danas je za ovaj zločin presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH. Pred domaćim sudovima u BiH odgovarali su bivši pripadnici Armije RBiH, i to za pojedinačna ubistva, ali nitko za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i po zapovjednoj odgovornosti. Na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora.

Za zločin u Grabovici Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju pravomoćno je kaznene odgovornosti oslobodio načelnika Glavnog štaba vrhovne komande Armije RBiH Sefera Halilovića.

Ranije je Josip Drežnjak iz Udruženje hrvatskih stradalnika Grabovica ‘93 rekao kako su samo su dva tijela kompletna pronađena, sva ostala su nekompletna. ”Ti ljudi postoje, zakopani su, bačeni su u Neretvu, to znamo, isto tako znamo da i sad ima zakopanih tijela, ali nema volje da se to riješi”, kazao je je Drežnjak. Još uvijek se traga za tijelima 17 žrtava.

Nakon što sam odao počast ubijenim civilima hrvatske nacionalnosti u Grabovici te ubijenim civilima Bošnjacima u Sokolini, posjetio sam i Sijekovac te odao počast i položio cvijeće ubijenim civilima srpske nacionalnosti.

Krajem marta 1992. godine u ovom mjestu ubijeno je 46 civila. Tijela su poslije bačena u Savu. Još uvijek se traga za 8 ubijenih.

Tih dana Milji Zečević ubijena su 3 sina i muž. Ovom prilikom izražavam posebnu počast majci Milji.
Odavanjem počasti ubijenim civilima sve tri nacionalnosti želim da pošaljem poruku da je zločin zločin, bez obzira ko ga počinio. Sve žrtve zaslužuju poštovanje.

Odavno je bilo vrijeme da jedni drugima pružimo ruku, priznamo zločine , odreknemo se zločinaca te gradimo bolju BiH i ljepšu budućnost za našu djecu.

Neka nikad i nigdje više ne bude rata, da ne bude ubijenih i stradalih. Iz ovoga moramo naučiti lekciju i svoju djecu učiti da niko i nikada ovako nešto ne uradi.

Pozivam i sve druge političare u BiH da se poklone svim žrtvama, a ne samo žrtvama iz vlastitog naroda. Samo tako možemo graditi Bosnu i Hercegovinu i bolju budućnost za sve nas rekao je Ministar odbrane Republike Bosne i Hercegovine.