Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez predao je Tužilaštvu BiH danas, 18. januara, krivične prijave zbog obilježavanja 9. januara”.

Helez je prijave podnio protiv predsjednika Rs Milorada Dodika, zamjenika ministra odbrane BiH Aleksandra Goganovića i pukovnika Oružanih snaga BiH Milana Damjanića.

Helez se, nakon što je predao prijave, obratio javnosti istaknuvši kako je u prijavama podvučeno nekoliko krivičnih djela među kojima je, između ostalih, udar na ustavno-pravni poredak države BiH.

Iako nije htio otkrivati o kojoj je advokatskoj kući riječ (“uskoro ćete znati i te detalje”, op.a.), državni ministar odbrane navodi da su krivične prijave temeljito pripremala vrhunska četiri advokata. Jedna prijava je na 16 stranici, tu je i više od 30 priloga…

“Ja sam svoju dužnost obavio”, komentira Helez, koji još i veli kako ovo nije ‘dizanje tenzija’: “Moja obaveza je da štitim Ustav i zakone BiH. Isto bih uradio i da su u pitanju Bošnjaci i Hrvati. U tom smislu, bh. političare pozivam da se okane ćorava posla i da se vrate da građanima osiguramo bolji život.”

Komentirao je i navode Goganovića koji je ustvrdio da su ga jučer u Sarajevu napali “Helezovi sljedbenici”, te da ga ministar nije kontaktirao.

“Za to sam čuo sinoć u 22h. Zvao sam ga odmah, nije mi se javljao. Jutros sam otišao do kabineta i Goganović mi je ispričao detalje šta se desilo. Apsolutno nemam ništa s tim i s tim se on slaže. Pa ja to osuđujem najoštrije! Želim da se svaki građanin BiH osjeća sigurno – istina je svako ima pravo da govori šta želi, ali ulica ne može rješavati probleme.

Želim njegovom ocu i majci da poručim, da sam stao uza njega i da neću dozvoliti da mu se šta desi, ja ga gledam kao svoje dijete, politika je nešto drugo. Insistiraću da se slučaj riješi i da odgovaraju oni koji su to napravili”, vrlo iskreno, skoro apolitički, je govorio Helez.

Za kraj, kad su ga pitali da prokomentira i tvrdnje Sanje Vulić, koja je, nakon navodnog napada na Goganovića, izjavila kako to znači da “Helez ima paravojne formacije”, Helez se prvo od srca nasmija na “sulude insinuacije”, te je još dodao:

“Gluposti kakve valja Sanja Vulić, ta je još dobra.”