Foto: Ministarstvo odbrane BiH
Foto: Ministarstvo odbrane BiH

Oružane snage Bosne i Hercegovine su stup suvereniteta BiH, stup stabilnosti i sigurnosti svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji, istakao je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez na svečanoj akademiji povodom 1. decembra, Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 18. godišnjice formiranja OSBiH.

Domaćin akademije bio je Helez sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, uz prisustvo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirevića, načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnika Senada Mašovića i zamjenika general-bojnika Gojka Kneževića i Ivice Jerkića.

Foto: Ministarstvo odbrane BiH
Foto: Ministarstvo odbrane BiH

Svečanoj akademiji u sarajevskom Domu OSBiH prisustvovali su državni i međunarodni dužnosnici i članovi vojno-diplomatskog zbora, predstavnici kulturnog, javnog i vjerskog života u Bosni i Hercegovini, te ostali najviši dužnosnici odbrambenih struktura BiH.

– S ponosom mogu kazati imamo jake Oružane snage, jače nego ikad do sada. Posebno ponosni možemo biti na pripadnike OS BiH koji su u ovoj godini postigli značajne rezultate u obuci i osposobljavanju te uspjeli održati, ali i podignuti zahtjevan nivo operativne sposobnosti. Uvjeren sam da smo na dobrom putu jer stižu vojni helikopteri, a imamo u planu nabavku i turskih dronova te da će svake naredne godine OS BiH još više jačati i napredovati do regionalne sile – istakao je Helez.

Foto: Ministarstvo odbrane BiH
Foto: Ministarstvo odbrane BiH

Rekao je da je s novim sazivom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i njegovim dolaskom na čelo Ministarstva odbrane BiH povećan vojni budžet, te da je samim tim “po prvi put je poboljšan materijalni status pripadnika OS BiH i zaposlenika u MO BiH”. Izrazio je nadu da će se taj trend nastaviti.

– Imajući u vidu složenost sigurnosnog ambijenta na globalnom planu, gdje veliki broj konflikta potencijalno mogu prijeći u globalni sukob, modernizacija naših Oružanih snaga postaje imperativ. Ulaganje u resor odbrane nije luksuz. To je stvarna potreba, jer to je ulaganje u sigurnu budućnost svih građana u BiH. Nadam se da će i ostali kolege ministri uvidjeti potrebu i značaj OS BiH te odobriti uvećanje sredstava za resor odbrane – zaključio je Helez.

Podsjetimo da je ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić, kao i drugi zvaničnici SNSD-a protive se izdvajanju dodatnih sredstava za snage BiH, ali moderno oružje je većinom donirano osim sredstava koja bi trebala biti izdvojena za dronove tipa Bayraktar. TB2

Faktor