Nakon hapšenja vozača iz Bosne i Hercegovine, u čijem se tzv. “trojanskom kontejneru”, krilo 19 krijumčara, bio je jasan znak za nizozemsku policiju.

Oni su odmah krenuli u akciju, a u roku od nekoliko dana pronašli su u luci Roterdam isporuku od 600 kilograma kokaina iz Ekvadora.

– Samo prisustvo tolikog broja sitnih dilera, pronađenih u kontejneru bh. vozača, a koji su obučeni da iznesu drogu iz prostora luke, bio nam je jasan signal da se u luci Roterdam sigurno nalazi neka veća pošiljka droge, koju je trebalo iznijeti van luke. Tada smo krenuli u akciju i skenirali sve i jedan kontejner u luci i pronašli 600 kilograma kokaina u kontejneru sa bananama koji je došao iz Ekvadora – stoji u saopćenju nizozemskog tužilaštva, u kojem se dodaje da je droga pronađena preksinoć te da je već uništena.

Inače, pripadnici roterdamske policije i nizozemske carine prije nekoliko dana su izveli opsežnu akciju, kada su u luci Roterdam pronašli 19 osoba u kontejneru koji je prevozio državljanin BiH.

Od 19 osoba, šest je bilo maloljetno, a najmlađi je imao 14 godina. Među njima je bila i jedna djevojka.

Svi onis u bili sakriveni u kontejneru, koji narko dileri koriste da se prokijumčare u luku, odakle uzimaju isporuke droge, koje se nalaze u kontejnerima.