Tradicionalna manifestacija pod nazivom Grmečke sportske igre, inače 41. po redu, održana je u proteklu nedjelju u Lušci Palanci, varošici udaljenoj dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta.

I ove godine manifestacija je privukla veliki broj učesnika i bila je to prilika da se različite generacije stanovnika ovog podgrmečkog mjesta, razasute širom svijeta, okupe i druže u zavičaju.

Prema riječima Tomislava Praštala, predstavnika organizatora, u takmičarskom dijelu događaja nastupilo je 19 ekipa iz više različitih opština, a takmičenja su organizovana u pojedinačnim i kolektivnim sportovima.

Najviše takmičarskih uspjeha ove godine imala je ekipa Bušević, iz istoimenog mjesta, koje se nalazi u sastavu Krupe na Uni, pa je njima ove godine pripala i glavna nagrada.

Inače, ovaj događaj mnogi odmila zovu i Grmečkom olimpijadom, a po uzoru na onu pravu, i ova je započela postrojavanjem i mimohodom svih ekipa, da bi se potom prešlo na sportska natjecanja koja su praćena s velikim zanimanjem. Praštalo kaže kako je ovo tradicija koja se njeguje i održava dugi niz godina.

“Privremeno je prekinuta u ratnom i poslijeratnom periodu, ali smo igre obnovili 2002. godine i od tada ih održavamo svake godine. U najbolja vremena bilo je toliko ekipa da smo organizovali kvalifikacije koje su trajale po dva mjeseca da bi u završnici sudjelovali najbolji pojedinci i ekipe. Naravno, bilo je to vrijeme kada je na ovim prostorima bujao život, a sada je sve drugačije, jer su sela opustjela”, kaže Praštalo.

Prema njegovim riječima, cilj svega je popularizacija sporta i druženje, a kada je riječ o sportskim nadmetanjima, takmičari su i ove godine odmjeravali snage u sportovima kao što su atletika i fudbal, ali i tradicionalnim disciplinama poput navlačenja konopca, bacanja kamena s ramena, trčanja u vreći i povlačenja palice.

Takmičenja su organizovana u svim uzrastima, a pravo da sudjeluje imao je svako ko je želio. Inače, treba istaći kako su se Grmečke sportske igre počele održavati sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada je na tu ideju došao Dane Korać, nastavnik fizičkog vaspitanja u mjesnoj školi. Za kratko vrijeme ovo je postao prvorazredni sportski, ali i društveni događaj u podgrmečkom kraju, a njegovo trajanje se, i pored brojnih poteškoća, proteglo sve do danas.

Poslije okončanja sportskih nadmetanja uslijedilo je druženje svih učesnika, gostiju i mještana Lušci Palanke, varošice u kojoj danas živi tek nekoliko stotina domicilnih stanovnika, dok je većina žitelja u poslijeratnom periodu egzistenciju zasnovala na nekom drugom mjestu. Grmečke sportske igre i ove godine bile su prilika da se ova pitoma varošica bar nakratko ispuni ljudima i životom.