Grejpfrut je pored narandže i limuna jedan od najpopularnijih agruma.

Poznato po svojoj kombinaciji ekstremne gorčine i blage slatkoć́e, ovo voće je višenamjensko jer može da se dodaje u salate, voćne mješavine i druge recepte. Možda je ipak važniji njegov nutritivni profil, koji uključuje antioksidante koji se bore protiv bolesti.

Bilo da jedete grejpfrut za doručak ili kao osvežavajuću užinu, ovo citrusno voće gorko-slatkog okusa je česta namirnica u mnogim domaćinstvima. Cijenjen je kao odličan izvor vitamina C.

Ovaj hranljivi sastojak rastvorljiv u vodi je važan jer pomaže našem tijelu da efikasnije metaboliše proteine za zarastanje rana, održava kolagen kako bi se smanjili znaci preranog starenja i pomaže nervima u tijelu da komuniciraju jedni sa drugima radi pokreta mišića.

Preporuka je da većina odraslih osoba dobije između 75 i 90 mg vitamina C dnevno. Pošto je vitamin C rastvorljiv u vodi, svaki višak koji vašem tijelu nije potreban uklanja se urinom, što može biti moguće kada pojedemo samo jedan grejpfrut.

Pravilan unos vitamina C takođe je važan za sprečavanje dugoročnih zdravstvenih posledica. Može čak pomoć́i u jačanju vašeg imunološkog sistema i smanjenju vjerovatnoće prehlade.

Previše grejpfruta može dovesti do dijareje i uznemiravanja stomaka. Grejpfrut, sok od grejpfruta i srodna ulja i ekstrakti takođe mogu biti u interakciji sa određenim lijekovima. Ovo se događa zbog prirodne sposobnosti grejpfruta da blokira enzim važan za apsorpciju lijekova, nazvan CIP3A4. Kada pijete sok od grejpfruta sa svojim lijekovima, naprimjer, lijek neće djelovati onako kako bi trebalo.

Izvor: Faktor