“Radovi su krenuli u drugoj polovini prošle godine i vidimo da radovi napreduju brže nego što je planirano i kako je predviđeno ugovorom i radovi se izvode po najvišim mogućim standardima”, rekao je Javor.

On je dodao da je ovo najveći objekat pretškolske ustanove koji se gradi u ovom dijelu BiH i koji će omogućiti smještaj 220 mališana.
” To je ponos grada Prijedora i roditelja i kada završimo ovaj projekat stavićemo tačku na višedecenijsku situaciju gdje roditelji nisu mogli da upišu djecu u javnu pretškolsku ustanovu zbog toga što su kapaciteti bili popunjeni”, rekao je Javor.

On je dodao da trenutno u JPU Dječiji vrtić ” Radost boravi 490 mališana i da se situacija svake godine ponavlja da se za upis prijavi znatno veći broj djece.

” Zadnji put je ostalo neupisano 220 mališana i tom činjenicom smo se i rukovodili kod broja mališana koji će boraviti u ovom novom objektu.

” Trenutno se izvodi prva faza radova čija je vrijednost 3.150.000 KM ,a radove finansira grad Prijedor.Ovom prilikom se zahvaljujem kabinetu predsjednika Republike Srpske i da najavim da ćemo u narednoj sedmici dobiti 500.000 KM za završetak radova”, rekao je Javor.
On je dodao da je nakon završetka prve faze potrebno još , prema trenutnoj procjeni koja je izvršena još oko dva miliona KM što uključuje opremanje, kuhinju, razne instalacije , grijanje i vanjsko uređenje.
On je dodao da je , prema ugovoru, kraj radova bio trebao da bude 18 mjeseci, odnosno u februaru 2025.godine za ovu prvu fazu.

” Ovo je projekat koji se dugo čeka i da su i roditelji kao i mi nestrppljivi , ali moramo ispoštovati sve zakonske procedure i obezbijediti finansijsku konstrukciju .To znači da možemo očekivati da do narednog upisa objekat bude završen”, rekao je Javor.
On se zahvalio koalicionim partnerima koji su jednoglasno podržali ovu ideju i da su zajedno krenuli u realizaciju ovog projekta.

” Grad Prijedor itekako vodi računa i o djeci koja nisu uspjela da se upišu u javnu pretškolsku ustanovu već u privatnu i izdvoja po 100 KM subvencije roditeljima čija djeca pohađaju privatnu pretškolsku ustanovu”, rekao je Javor.

On je naglasio da je to najveći iznos koji jedna lokalna zajednica u čitavoj Republici Srpskoj izdvaja i da tu pretškolsku ustanovu pohađa 220 mališana.
Javor je ovom prilikom najavio da će sa završetkom sezone grijanja 15. aprila, početi radovi na završetku saobraćajnice u Ulici mitropolita Petra Zimonjića koja prolazi kroz naselje Pećani.

Direktor Dječijeg vrtića ” Radost” Tatjana Brdar izrazila je zadovoljstvo što radovi napreduju i što će konačno biti riješen višedecenijski problem smještajnih kapaciteta djece.
” Zbog toga sam zahvalni osnivaču, gradu i gradonačelniku, koji su prepoznali potrebu i uložili sredstva i resurse u realizaciju ovog projekta”, rekla je Brdareva.

Izvođač radova je firma “Nekretnine MNL” d.o.o. Prijedor koji su najavili mogućnost završetka prve faze radova već u oktobru ove godine.