U posljednje tri godine Ministarstvo građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Unsko-sanskog kantona izdalo je šest rješenja za građenje solarnih elektrana.

Teren i veliki broj sunčanih dana su rezultirali time da Bosanski Petrovac postane odlična lokacija za solarne parkove i jedna od najznačajnijih oaza za proizvodnju električne energije.

Energetska kriza je ukazala na važnost ulaganja u obnovljive izvore energije što se u Bosanskom Petrovcu već neki period čini. Izgradnja solarnih parkova je korištenjem potencijala energije Sunca dovela Unsko-sanski kanton na korak do zavidne energetske stabilnosti.

– Bosanski Petrovac, barem što se tiče ovoga dijela Bosne, zasigurno je prvi po izgradnji solarnih elektrana. Već 2024. očekujemo preko 20 MW instalisanih kapaciteta. To je u ovom dijelu Bosne najviše – tvrdi Haris Mešić, pokretač projekta solarnih panela.

Važnost i benefiti ovakvih projekata istaknuti su i Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije. Smanjena zavisnost od uvoza fosilnih goriva, stvaranje povoljnog ambijenta za domaće i strane investitore te otvaranje novih radnih mjesta samo su neki od njih.

– Utječe to na balansiranje klimatskih promjena koje su se znatno poljuljale u posljednje vrijeme što smo svi svjedoci. Zatim ćemo imati manju potrebu za uvozom energije. Još dva investitora treba da vrlo brzo puste u pogon još tri elektrane – ističe načelnik Općine Bosanski Petrovac Mahmut Jukić.

Osim solarnih parkova, u skorijem periodu se očekuje i instalacija panela, pa bi korist mogli imati i građani.

– Od sljedeće godine očekujemo i da će potrošači, fizička lica i pravna lica koji su potrošači električne energije, moći instalirati na krovove svojih kuća, na fasade i pored istih određenu snagu solarnih panela te će viškove moći i oni distribuirati u mrežu – dodaje Mešić.

Na novim projektima se vrijedno radi, a solarne elektrane koje su u pogonu opravdavaju ove projekte kao ključ za unapređenje regije i približavanje Bosne i Hercegovine evropskom standardu, izvijestila je Federalna televizija.