Gradska uprava Prijedora podnijela je Skupštini grada prijedlog odluke o davanju saglasnosti za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja “Drvo-Export-u“ iz Teslića na lokalitetu “Bukova kosa“.

FOTO: Capital

Tako će prijedorska Skupština, koja je prije samo dva mjeseca jednoglasno odlučila da zatraži od Vlade Srpske da se na njenom području obustave sva istraživanja, na sjednici 12. septembra ipak glasati da se teslićkoj firmi u vlasništvu SNSD-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija ipak dopusti raskopavanje na Kozari. Ukoliko se to desi, biće uklonjena i poslednja prepreka da se počne raskopavanje u ovom selu ispod Kozare, jer bez saglasnosti lokalne samouprave odluka Vlade o davanju koncesije ne može se realizovati.

U obrazloženju prijedloga odluke navodi se da se saglasnost “daje u svrhu izdavanja odobrenja za istraživanje, odnosno odobrenja projekta detaljnih geoloških istraživanja”.

Obaveza koncesionara je da nakon završenih istraživanja zemljište vrati u prvobitno stanje. Najveća dozvoljena količina mineralne sirovine koja se može uzeti pri istraživanjima s ciljem ispitivanja kvaliteta i hemijsko – tehnoloških svojstava iznosi maksimalno 200 kubnih metara“, navodi se u ovom prijedlogu.

U obrazloženju odluke navodi da je uvidom u plansku dokumentaciju utvrđeno da je područje obuhvaćeno važećim prostornim planom i da se nalazi u blizini područja koje je označeno kao djelimično istražena rudišta “Bukova kosa”.

Saglasnost se daje u svrhu izdavanja odobrenja za istraživanje odnosno odobrenja Projekta detaljnih geoloških istraživanja. Obaveza koncesionara je da nakon završenih istraživanja, na predmetnom istražnom polju zemljište vrati u prvobitno stanje. Takođe, obavezan je da prije početka izvođenja radova isto dostavi gradonačelniku Prijedora“, navodi se u prijedlogu odluke.

Ističe se da je “propisana obaveza pribavljanja saglasnosti jedinice lokalne samouprave na čijoj se teritoriji nalazi istražni prostor, a prije izdavanja rješenja Ministarstva energetike i rudarstva kojim se odobrava izvođenje istražnih radova, te se predlaže davanje pomenutih saglasnosti.

Napominjemo da građani prijedorskih sela mjesecima unazad protestuju i opiru se bilo kakvim istraživanjima i otvaranjima rudnika.

Javor pogazio riječ

Apsurdno je da je objavljeno da je ova firma dobila od Vlade Srpske koncesiju za istraživanje istog dana kada su odbornici glasali o zabrani svih aktivnosti.

Time je Vlada RS pogazila volju lokalnog stanovništva, koje se mjesecima unazad protivi i zahtijeva obustavljanje svih radova.

Na vanrednom zasjedanju krajem juna rečeno je tada “da je Skupština grada stava da je neophodno privremeno zaustaviti sve radnje koje se tiču istraživanja na lokalitetu Bukova Kosa kao i pripremnih radnji i eksploatacije na dvije spomenute lokacije (Bistrica) dok se ne dostavi sva relevantna dokumentacija koja se tiče dobijanja koncesija”.

Takođe, tražili su i da ministarstvo, Inspektorat i Poreska uprava u roku od 90 dana izvrše vanrednu kontrolu svih ugovora za istraživanje i eksploataciju. Informacije o ovoim radnjama do sada nisu ugledale svjetlo dana.

Skupština grada zahtijeva od ministarstva da prije sklapanja bilo kakvih novih ugovora za eksploataciju mineralnih sirovina na području grada, traži mišljenje Skupštine. Smatramo da je zdravlje građana i zaštita životne sredine u fokusu rada svih institucija u Prijedoru i odlučno će se boriti protiv svakog projekta koji svojoj realizacijom utiče na prehodno navedenom“, stoji u zaključcima usvojenim krajem juna.

Predstavnici grupe “Sačuvajmo Potkozarje” koji su još u julu tužili Vladu RS i tražili da sud pobije koncesiju „Drvo-exportu“, kažu da je gradonačelnik iz sastanka s mještanima izvukao iz konteksta da se oni slažu sa istraživanjem i izjavio ono što opštini odgovara, a što nije istina.

Nas istraživanje ne zanima, ni zlato da nađu, ali čoveku to nije odgovaralo da kaže, zato što se tu vidi korist, što smo znali od početka. Rekli smo mu tada da istraživanje nije opcija i da ćutati nećemo. Povjerovali su neki u priče  predsjednika RS Milorada Dodika da istraživanje obave prijedorske institucije, da bi Klječanin na sastanku kasnije rekao da ima stare elaborate“, kažu iz ove organizacije.

Za “Drvo-export” kojem je određeno da za ta istraživanja plati koncesionu naknadu samo 5.860 maraka, istakli su da je to nesrazmjerno mala u odnosu na cijenu i potražnju ruda na tržištu.

Pokušali smo dobiti izjavu i iz Ministarstva energetike i rudarstva RS ali se pomoćnik ministra nije javljao na pozive, niti je do objavljivanja teksta stigao odgovor na pitanja.

Takođe, za komentar je bio nedostupan i gradonačelnik Slobodan Javor.

CAPITAL: A. PISAREVIĆ