Nakon što su Argentina, Brazil, Bolivija, Čile i Kolumbija odlučili na obustavljanje saradnje s Izraelom zbog situacije u Gazi, sličnu odluku donio je i Honduras čime se nastavio val nezadovoljstva latinoameričkih zemalja aktuelnom situacijom u Gazi.

Ministarstvo vanjskih poslova Hondurasa saopćilo je da je pozvalo svog ambasadora u Izraelu na konsultacije zbog, kako je navelo, izraelskog kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Pojasu Gaze, prenosi Reuters.

Honduras je posljednja latinoamerička zemlja koja je opozvala svog ambasadora pošto su to prethodno učinili Kolumbija i Čile, kao odgovor na akcije Izraela u Pojasu Gaze.

Povodom situacije u Pojasu Gaze ranije se oglasio i predsjednik Čilea koji je rekao kako je ovu državu neprihvatljivo ono što se dešava u Gazi.

“Ono što se dešava u Pojasu Gaze je jednostavno neprihvatljivo. Želim biti vrlo jasan. Kao predsjednik Čilea bez oklijevanja energično i kategorično osuđujem sva dešavanja, uključujući i napade Hamasa. Također, tražimo oslobađanje svih zarobljenika”, poručio je predsjednik Čilea Gabriel Boric.