Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg stigao je večeras u Bosnu i Hercegovinu. Ovo je, inače, njegova prva posjeta našoj zemlji.

On se večeras zajedno sa članovima Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, Željkom Komšićem i Željkom Cvijanović uputio u jedan sarajevski restoran gdje će imati radnu večeru.

U ponedjeljak će se Stoltenberg sastati sa visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom. Također će se sastati sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto. Osim toga, Stoltenberg će posjetiti sjedište NATO-a u Sarajevu i imati sastanke sa vojnim liderima i predstavnicima međunarodne zajednice.

Ranije je Jens Stoltenberg kazao kako Bosna i Hercegovina spada među države koje zavređuju posebnu pažnju NATO-a, kao što je to slučaj i sa Gruzijom i Moldavijom.

“Danas smo također razgovarali o predanosti NATO-a Zapadnom Balkanu. Slažemo se oko važnosti prisutnosti NATO-a u regiji, uključujući našu mirovnu misiju KFOR na Kosovu i naše urede u Sarajevu i Beogradu”, rekao je Stoltenberg na jednom od ranijih samita.

Planirani sastanci

Od 19. do 22. novembra 2023. godine generalni sekretar NATO-a boravit će u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

Stoltenberg će nakon BiH nastaviti svoje putovanje na Kosovo, gdje će razgovarati sa Vjošom Osmani-Sandriu i Albinom Kurtijem.

On će također posjetiti NATO KFOR Camp Nothing Hill, gdje će se sastati sa komandantom KFOR-a general-majorom Ulutašom i obratiti se vojnicima.

Najavljen je sastanak i sa direktorom NATO savjetodavnog i tima za vezu, brigadnim generalom Hammersteinom.

U utorak, 21. novembra, generalni sekretar će boraviti u Beogradu, gdje će imati sastanke sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Stoltenberg će također sarađivati ​​sa srpskim naučnicima koji će predstaviti tehnologiju razvijenu u kontekstu NATO projekata Nauka za mir i bezbjednost, najavljeno je u planu i programu posjete.

Kasnije tog dana, Stoltenberg će otputovati u Republiku Sjevernu Makedoniju gdje je planiran sastanak sa predsjednikom Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim. Također, Stoltenberg će se sastati i sa predsjednikom Sobranja Sjeverne Makedonije Talatom Džaferijem i održati govor u parlamentu.

U srijedu, 22. novembra, generalni sekretar će učestvovati na sastanku sa savezničkim liderima iz regiona. Premijer Albanije, Edi Rama; predsjednik Hrvatske Zoran Milanović; predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić; i premijer Slovenije, Robert Golob, pozvani su da prisustvuju, navode iz NATO-a.