Bosanskohercegovački fotograf Safet Hadžimusić pokazao je kako bi Tvrtko I Kotromanić izgledao generisan kroz umjetnu inteligenciju.

Uzevši u obzir da je glavna tema dana postavljanje spomenika Tvrtku I Kotromaniću, bh. fotograf Safet Musić podijelio je kako bi kralj izgledao generisan kroz AI.Na fotografijama Kotromanić je prikazan dok sjedi na prijestolju uz krunu na glavi.

Fotografije, kao i spomenik koji je danas postavljen preko puta zgrade Predsjedništva BiH vjerno odražavaju snažan lik i autoritet kralja. Spomenik ga prikazuje s podignutom rukom i otvorenom šakom, koja ujedno i pozdravlja i zaustavlja.Mač za pasom simbolizira spremnost na borbu, a štit sa ljiljanima na odbranu države Bosne.

Povodom postavljanja spomenika oglasila se gradonačelnica Benjamina Karić koja je i inicirala postavljanje spomenika te poručila kako poštovanjem svoje historije, gradimo bolju i ljepšu budućnost našoj djeci. Dodala je kako je podizanjem spomenika ispravljena sjena koja je”pokušajima revizionizma bačena na ovo vrhunsko umjetničko djelo”.

Stjepan Tvrtko I Kotromanić (oko 1338. – oko 10. marta 1391.) bio je bosanski ban od 1353. do 1377. a zatim i prvi bosanski kralj do 1391. Tvrtko I se smatra jednim od najvećih srednjovjekovnih vladara Bosne, koji je za sobom ostavio zemlju veću, jaču, politički uticajniju i vojno sposobniju od one koju je naslijedio.