Prevent Leather otpustio je oko 150 radnika, najavljeno je i gašenje firme sa 1. septembrom.

“Jedan od ključnih razloga za gašenje Prevent Leathera jest kontinuirano smanjenje narudžbi iz godine u godinu u periodu poslije COVID-a. Inflacija i globalne krize su dodatno otežali poslovanje i stabilnost proizvodnog pogona. Stručnjaci kompanije izradili su detaljnu analizu koja je pokazala negativne rezultate u poslovanju, stoga je menadžment naše kompanije donio odluku o gašenju svog proizvodnog pogona, specijaliziranog za proizvodnju kožnih proizvoda”, kazali su iz Prevent Leathera za Akta.ba.

Odluka o gašenju pogona donesena je, dodaju oni, s ciljem da se kompanija prilagodi promijenjenim uvjetima tržišta te da se osigura održivost poslovanja u budućnosti.

“Ostale članice Prevent grupacije neće osjetiti posljedicu zatvaranja Prevent Leathera, te će nastaviti sa kontinuiranim radom insistirajući na kvaliteti svojih proizvoda i posvećenosti prema partnerima i kupcima”, navode oni.

U okviru procesa gašenja proizvodnje Prevent Leathera, trenutni radnici će biti zbrinuti skladno važećim zakonima i regulativama.

“Kompanija će osigurati otpremnine i podršku za traženje novih zaposlenja kako bi se olakšao prijelaz za zaposlenike koji će biti pogođeni ovom promjenom”, zaključuju iz ove kompanije.