Studije su pokazale da su djeca koja dovoljno dugo spavaju produktivnija, fokusiranija i imaju bržu sposobnost učenja i prikupljanja informacija u školi.

 

 

Djeca bi trebalo ranije da idu na spavanje, a evo i zašto:

Rast i razvijanje

Rast i razvijanje predstavljaju važan dio u svakom životu djeteta, a rast se dešava jedino kada dijete spava. Hormon rasta se ispušta tokom četvrte faze sna, oko pola 1 ujutru.

Ako dijete ostane do kasno budno, naročito nakon ponoći, vrijeme ispuštanjanja hormona rasta se pomjera i dijete ne može mnogo da poraste.

 

Takođe, djeca koja imaju zdrave navike spavanja imaju manji rizik za razvijanje Alchajmerove bolesti u kasnijem stadijumu života.

Kako da promijenite djetetove navike:

1. Situacija se treba mijenjati iz korijena. To znači da ne treba samo da tjerate dijete na spavanje ranije, već i da promijenite cijeli “šablon” vaše porodice. Ako dijete koje je u krevetu vidi svjetlo i čuje roditelje kako pričaju i gledaju televiziju, ono će pomisliti da je vrijeme za igru, skakanje, pjevanje, a ne za spavanje.

2. Još jedno dobro rješenje je da uvedete rituale pred spavanje u svoju rutiinu. Na primer, možete čitati djetetu prije nego što zaspi. Nakon nekoliko dana, vaše dijete će se navići na to da je čitanje znak za odlazak na spavanje.

3. Važan faktor koji može pomoći vašem djetetu da zaspi ranije je osvjetljenje u dječijoj sobi. Vjeruje se da je blago žuto svjetlo odlično za opuštanje tijela i pripremu za spavanje.

4. Ugasite elektroniku prije odlaska na spavanje. Kada koristite kompjuter ili mobilni telefon uveče, pravite loš primjer vašem djetetu koji će to isto početi da radi.

5. Ne zaboravite na vježbanje. Vožnja biciklom ili igranje sa loptom poslije večere čine čuda za dječiji san.

Dobre navike

Nemojte ignorisati ova pravila. U stvari, započeti dobre navike kada je u pitanju raniji odlazak u krevet će imati dobar rezultat kasnije u životu. Takva djeca će izrasti u zdrave i aktivne odrasle osobe.