U sklopu predlaganja zakona o evropskim šumama sa CopernicusEU, Evropska komisija planira napraviti sveobuhvatnu bazu podataka o šumama u EU

Vidite li crvena polja na karti? One predstavljaju upozorenje na naglu promjenu klime, upozorava Europska komisija. Ali ono što je najgore, koncentacija crvenih polja najgušća je na području Balkanskog poluotoka.

Evropska komisija javlja da je 2022. godina bila druga najgora godina za šumske požare. U Evropskoj uniji je izgorjelo gotovo 900.000 hektara zemlje – područje veličine Kipra. U požarima su izgorjele i mnoge šume.

– Ne možemo si dopustiti da izgubimo šume i jedinstvene prednosti koje donose, od regulacije klime do bioraznolikosti. Šumski požari, suša i drugi uticaji prijete njihovoj budućnosti, kažu iz Evropske komisije.

U sklopu predlaganja zakona o evropskim šumama sa CopernicusEU, Evropska komisija planira napraviti sveobuhvatnu bazu podataka o šumama u EU.

– Naš novi predloženi Zakon o nadzoru šuma iskoristit će našu satelitsku mrežu CopernicusEU i lokalne podatke za stvaranje resursa za mapiranje, praćenje, prikupljanje i dijeljenje ključnih informacija o evropskim šumama. Oni će omogućiti zemljama u EU, vlasnicima i upraviteljima šuma da ozbiljno prihvate izazove i da zaštite sve ekološke i privredne mogućnosti koje šuma pruža, navodi Evropska komisija u svojoj objavi na Instagramu.