Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabriel Escobar je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa na kraju posjete Kosovu komentarisao i prijetnje Milorada Dodika da će otcijepiti entitet od BiH.

Komentarisao je to što je Milorad Dodik kazao priželjkuje pobjedu Donalda Trumpa na izborima za predsjednika SAD-a i da ne bi oklijevao da proglasi nezavisnost te ima li mjesta za strah, Escobar je odgovorio da nema.

“Međunarodna zajednica posvećena je nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. Imamo mirovne snage u BiH. Imamo visokog predstavnika s ogromnim ovlašćenjima. I NATO je više puta ponovio da neće dopustiti bezbednosni vakuum u BiH. Tako da, Dodikove izjave nanose štetu, ali osiromašeni entitet od 750.000 ljudi, koji stalno povećava svoj dug, nema nikakav kapacitet da se suprotstavi NATO-u ili da proglasi nezavisnost koja bi bila održiva”, kazao je Escobar.

Ako bi kojim slučajem računali na Srbiji, NATO bi ih oboje sravnio za 24 sata dodao je Escobar.

Bosna i Hercegovina ima sve moguće sigurnosne garancije NATO-a, rekao je Escobar, piše Radio Slobodna Evropa.

Escobar je između ostalog rekao i da Kosovo ima snažne sigurnosne garancije SAD-a i da ima punu podršku da postane članica NATO-a, EU i UN-a, ali da je pitanje može li Kurtijeva vlada dati Kvinti nešto na čemu će raditi.

Radio Slobodna Evropa