Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetska banka planiraju obustaviti finansijske projekte u entitetu Republika Srpska, objavila je ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

“EBRD i Svjetska banka obavijestili Vladu RS da obustavljaju sve finansijske projekte. Samo stabilno”, objavila je Cenić na Twitteru.
Cenić je za Klix.ba kazala da je ovakva oduka bila očekivana s obzirom na političku situaciju u RS-u.

“S obzirom na stvaranje pravne nesigurnosti, prijetnje otcjepljenjem, referendumom, stalnim zaduživanjem, bilo je očekivano da kažu da e žele finansirati ovaj entitet. Da razjasnimo, EBRD i Svjetska banka ne daju kredite koji su podrška budžetu, to su krediti za specifične projekte”, kaže Cenić.

Podsjeća da je EU rekla da neće davati grantove RS-u te se sad lobira na sve načine da se ta odluka promijeni.

Pitali smo da li će ove odluke imati utjecaj i na Federaciju BiH.

“Krediti Svjetske banke obično idu na odobrenje na državnom nivou, država preuzima garanciju za otplatu kredita i može se desiti da ukoliko Svjetska banka hoće nešto da finansira u FBiH da RS to blokira. A EBRD može pregovarati direktno sa entitetom ako je taj budžet garant sporazuma”, zaključila je Cenić u razgovoru za Klix.

Iako zvaničnici ovog entiteta mjesecima tvrde da je finansijska situacija stabilna, sve je izvjesnije da RS ulazi u finansijsku izolaciju, te da će prve posljedice osjetiti budžetlije.