Maja Dragojevic Stojić
Maja Dragojevic Stojić
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada Republike Srpske juče je pokrenula postupak dodjele koncesije za eksploataciju uglja lignita na ležištu “Bistrica”, uprkos brojim apelima i protestima mještana ovog prijedorskog sela.

Poslanik SDS-a iz Prijedora u Narodnoj skupštini Republike Srpske Maja Dragojević Stojić osuđuje ovaj postupak Vlade i ističe da je još jednom interes krupnog kapitala stavljen ispred interesa naroda.

“Uprkos svim apelima, uprkos svim protestima, Vlada Republike Srpske pokrenula postupak dodjele koncesije za eksploataciju. Mještani su prethodnih dana svojim tijelima branili svoje selo, svoja ognjišta i opstanak života u ovom prijedorskom kraju. Nažalost, neko to nije vidio, ili bolje reći nije želio da vidi. Još jednom interes krupnog kapitala stavljen je ispred interesa naroda, a plašim se da će to ovog puta dovesti do gašenja jednog sela. Кome je “ekološki javni interes” iskopavanje lignita na par stotina metara od kuća i rijeke koja je gotovo pa uništena?!” – pita Dragojević Stojić.

Ona ističe da je poražavajuća činjenica što niko iz republičke vlasti se nije udostojio da posjeti ovo selo i razgovara sa mještanima.

“Poražavajuća je činjenica da se niko iz republičke vlasti nije udostojio da posjeti ovo selo i razgovara sa tim ljudima. Još je više poražavajuć odnos gradske vlasti u Prijedoru koja nije sposobna stati u zaštitu svojih građana. Iako je Skupština grada Prijedora prošle sedmice jednoglasno izglasala da se svi radovi u Bistrici i na Bukovoj Кosi obustave na tri mjeseca, Vlada je ipak pokrenula postupak. Hoće li odbornici koji su glasali da se radovi obustave biti istrajni i pokazati da su njihove namjere bile iskrene, ili će odgovornost prebaciti na republičku vlast? Imaju li hrabrosti suprotstaviti se svojim stranačkim šefovima? Ako ovo na ovome ostane, onda kao da nisu ni glasali, a posebna sjednica Skupštine grada bila je samo predstava za javnost.” – zaključuje ona.