U Prijedoru je obilježena 128. godišnjica rođenja i 82. godišnjica od smrti narodnog heroja, doktora Mladena Stojanovića. Stojanović je dao veliki doprinos antifašističkoj borbi, a bio je poznat i kao humanista koji je liječio siromašni narod Potkozarja. Ubijen je 1942. godine u selu Јošavka. Iz prijedorskog SUBNOR-a podsjećaju da je obilježavanje Dana sjećanja na doktora Mladena počelo prije 72 godine.

“Ovo spomen-obilježje doktoru Mladenu Stojanoviću podignuto je davne 1952. godine i od tada se okupljamo ovdje, njegujući sjećanja na njegovu veličinu i lik. Sve je to zato što je narod ovog kraja posebno volio i cijenio dr Mladena i s posebnim pijetetom se odnosio prema njemu”, rekao je predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Prijedor Veljko Rodić.

On je poručio da će se kako sadašnje, tako i buduće generacije, okupljati kod ovog spomenika i napajati duhom heroizma, humanosti, ljudskosti i veličine čovjeka kakav je bio Mladen Stojanović.

Da je Prijedor ponosan na ovog heroja i humanistu, čije ime nose brojne prijedorske ustanove i organizacije, potvrdio je gradonačelnik Slobodan Javor. On je izrazio zadovoljstvo što svake godine sjećanju na Mladena Stojanovića prisustvuje sve više učenika.

“Važno je da djeca školskog uzrasta imaju tačnu informaciju o tome šta se dešavalo, ko je bio ovaj narodni heroj, šta je on zapravo uradio. Pored toga što je bio Prijedorčanin, iskreni patriota, bio je borac za slobodu i pravdu, veliki humanista, i doktor koji je pomagao svima. Mnoge ustanove, škole, sportski klubovi i kulturno-umjetnička društva nose njegovo ime i poštuju lik i djelo Mladena Stojanovića. S ovog mjesta želimo da pošaljemo poruku da doktor Mladen nikada neće biti zaboravljen. On je učinio mnogo. Kao gradonačelnik, ponosan sam što je Mladen rođen ovdje i borio se za ovaj kraj i zaslužan je zašto smo mi ovo danas”, rekao je Javor.

Brojne delegacije položile su vijence i cvijeće kod spomenika Mladenu Stojanoviću ispred zgrade Gradske uprave, a prigodan program izveli su učenici osnovnih škola “Desanka Maksimović”, Prijedor, i “Mladen Stojanović”, Ljubija.

Kozarski