Sanel Buljubašić, v.d. generalnog direktora JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, Fahrudin Tanović, v.d. izvršnog direktora za proizvodnju i v.d. direktora RMU Banovići Rasim Dostović, potpisali su Ugovor o isporuci uglja iz Rudnika Banovići u 2024. godini.

Ugovorom je definisana isporuka 300 hiljada tona uglja kvaliteta Mrki II i 400 hiljada tona uglja kvaliteta Mrki I za TE Tuzla, te 100 hiljada tona uglja Mrki I za TE Kakanj, po cijeni koja je u skladu s Odlukom Vlade FBiH od 12. 12. 2023.godine, o davanju saglasnosti na cijene uglja za termoelektrane.

Provedbom Ugovora s RMU Banovići i planiranim isporukama uglja iz rudnika u sastavu Koncerna EPBiH, trebalo bi da bude obezbjeđen kontinuirani rad revitaliziranog Bloka 6 i blokova 4 i 5 u TE Tuzla i nesmetana proizvodnja električne i toplotne energije u termo postrojenjima JP Elektroprivreda BiH, saopćeno je iz tog preduzeća.

Predstavnici JP Elektroprivreda BiH i RMU Banovići iskazali su zadovoljstvo zbog postignutog dogovora o isporuci uglja, kojom se osigurava stabilnost sistema i uredno snabdijevanje električnom energijom.