Milorad Dodik ponovo je govorio o Americi i ambasadoru u našoj zemlji Michaelu Murphyju te je kazao da je sve što je antidejtonsko u BiH nametnuo dio međunarodne zajednice na čelu sa američkim ambasadorom.

“Drago mi je što je iskren u dijelu kada govori o sankcionisanju onih koji neće da se povinuju njegovim zahtjevima, pa smo tako, između ostalog, saznali da imamo probleme s internetom zbog akcija Michaela Murphyja. Šteta što nije odgovorio i na dilemu da li on stoji iza skorašnjih hakerskih napada na institucije Srpske”, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodao je da u Ustavu piše da se predsjednik ovog bh. entiteta bira na direktnim izborima od punoljenih birača i da je on tako i biran.

“Međutim, Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma propisuje da se visoki predstavnik u BiH bira na prijedlog strana u Vijeću sigurnosti UN-a. Možda Murphy može da izlobira i izjave u State departmentu protiv mene, čak i orden od svog predsjednika, ali ne može da izlobira odluku Vijeća sigurnosti UN-a po pitanju svog pulena Christiana Schmidta”, rekao je Dodik.

A zatim se osvrnuo i na Murphyjevu reakciju povodom obilježavanja Dana RS-a 9. januara.

“Murphy kaže da građani BiH očekuju da se ustanovi krivična odgovornost za obilježavanje Dana Republike (neustavni 9. januar, op.a.). Građani Republike Srpske su taj dan slavili u svojim domovima i na ulicama Srpske, da li u te građane o kojima Murphy govori on računa i one što su slavili”, upitao je Dodik.

Poručio je i da će praksa obilježavanja ovog dana biti nastavljena.

“Iskoristio bih ovu priliku da mu zahvalim što se potrudio da preletima preko neba BiH američka avijacija uveliča proslavu 9. januara”, rekao je Dodik.