Nakon Rusije, Mađarske i Azerbejdžana zatražena pomoć od Saudijske Arabije

Danas je u Vladi RS organizovana prezentacija, odnosno edukacija za prijave za Saudijski razvojni fond, koji je odobrio dva projekta u Rs, u ukupnoj vrijednosti od 64 miliona USD.

“Oni su spremni da daju i grantove i kreditne linije do 20 godina sa grejsom od 5 godinam, sa kamatom od 1.5 posto. Nemate takve uslove u svijetu, ovaj fond nema limit. Oni kažu koliko god imate projekata, oni su spremni da finansiraju. Spomenuli su i iznos od 500 miliona”, izjavio je predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Premijer RS je kazao da je Vlada učinila sve što je potrebno kako bi sve lokalne zajednice mogle predložiti projekte koji bi se finansirali iz ovih sredstava.

“Mi ćemo biti servis. Resorno Ministarstvo finansija ce biti kontakt. Sada želimo da se ljudi uključe i da bude više projekata.”

Višković je pojasnio da se za sredstva iz ovog fonda može aplicirati dva puta godišnje, u proljetnom roku do kraja aprila i u jesenjem roku u oktobru.

On je rekao da se ne radi o krpljenju budžetskih rupa, već o razvojnim projektima.

U cijeli proces uključeno je i Ministarstvo finansija BiH.

“Dogovorili smo se da u dva mjeseca obiđemo sve lokalne zajednice, da ih upoznamo sa ovim projektima i da napravimo koordinaciju”, izjavio je Predsjednik RS Milorad Dodik, na današnjoj pres konferenciji.

“RS održava stabilnost. Najbolji način su investicije. Pripremamo se za otvaranje nekoliko fabrika”, kazao je Dodik, dodajući da za ovu priliku treba zahvaliti članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović.

“Zahvaljujući Željki Cvijanović otvorena su politička vrata u Saudijskoj Arabiji. Ovo su najpovoljnija sredstva na svijetu. Trebamo to iskoristiti. To što nudi EU je preskupo. Jedna od stvari koje oni žele jeste da se u školu uvedu EU vrijednosti. Mi na to nismo spremni. Postoje drugi koji nude povoljnija sredstva”, izjavio je Dodik.