Nisam ni znao da ćeš doći ženska glavo, nisam ni mogao da se pripremim

U Sudu BiH čitanjem optužnice danas je održano ročište protiv predsjednika RS Milorada Dodika zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH Christian Schmidt.

Prije nego što je pročitana optužnica, odbrana Milorada Dodika je zatražila izuzeće sutkinje Sene Uzunović zbog pristrasnosti. Međutim, sutkinja Uzunović je objasnila da će prijedlog biti upućen v. d. predsjednici Suda BiH i da će se na općoj sjednici razmatrati ovaj prijedlog.

Također je podsjetila da je pretres odgađan već četiri puta čime je došlo do povrede prava na odbranu jer nisu optuženom pročitani razlozi zbog kojih je optužen, te je zatražila od Tužilaštva BiH da pročita optužnicu.

Sutkinja Uzunović izbacila publiku

Prije čitanja optužnice, branilac Milorada Dodika, advokat Goran Bubić je izjavio da se ne može suditi čovjeku u odsutnosti s obzirom da je u odnosu na Miloša Lukića izdvojen postupak.

Tužiteljica Gordana Bosiljčić na kraju je ipak pročitala optužnicu u dijelu koji se odnosi samo na Milorada Dodika. Dok je ona čitala optužnicu, publika je počela da dobacuje, pa je sutkinja naredila da se isprazni sudnica i postavi zastor koji odvaja sudnicu od publike.

Publika je uz negodovanje i zvižduke napustila sudnicu te je nastavljeno suđenje uvodnim riječima Tužilaštva kao i odbrane.

Nakon ročišta Dodik se obratio prisutnim novinarima ispred Suda BiH. Dodik je bio iznenađen izborom sutkinje Sene Uzunović koja će voditi proces umjesto sudije Mirsada Strike.

Iznenađen izborom sutkinje Sene Uzunović

“Ja ne bih došao uopšte, mene da se pita. Ovo suđenje je zakazao jedan sudija, gospodin (Mirsad) Strika, a onda ga je nastavila sutkinja kojoj nisam zapamtio ime. Moji branioci nisu o tome bili obaviješteni. Vidjelo se da je ona došla danas sa zadatkom. Samo smo još bliže kvalifikaciji da je ovo čisti politički proces. Ako je već odvojen proces, morala je da se napiše nova optužnica. Danas smo mogli da saznamo namjere koje su očigledne, ovdje ne vrijedi nikakvo pravo”, kazao je Dodik i nastavio:

“Kada dođete u tu sudnicu, vidjet ćete još jednu stvar. Iza sudije imate istaknute dvije zastave – zastavu BiH i zastavu FBiH. Ja sam rekao ili treba dodati zastavu RS ili jednu od tih zastava skloniti. Nastavlja se praksa omalovažavanja ustavnog poretka BiH”, ustvrdio je.

“Tužilaštvo je ignorisalo sve do sada izrečene stvari koje smo iznosili. Kao što vidite, oni se ne oglašavaju javno, nastavljaju sa svojim pravnim nebulozama. Činjenice na koje smo ukazivali, da je lažni visoki predstavnik, sve i da jeste visoki predstavnik ne može nametati odluke. Nemoguće je da pojedinac može to da nameće. Mislim da je ovo najveći udarac BiH. Osjećamo da je ovdje atmosfera linča prema nama, mi ćemo nastaviti da se borimo da dokažemo koliko je sve ovo apsurdno”.

“Znam da si bila u Vladi FBiH”

Dodik je ustvrdio da “nije problem čitanja optužnice, nego procedure”.

“Ovo je potpuno ponižavajuće, ne za mene lično. Ja ću pronaći način da se dostojanstveno izvučem. Kako je moguće da vjerujem u ispravnost sudija koji su ranije bili politički angažovani. Ovo je zloupotreba Tužilaštva i Suda, ovo nema nikakve veze sa pravom i zdravim razumom. Ja sam potpisao ukaz, zato što mi to nalaže Ustav RS. Objašnjenje nove sutkinje je bilo “ja imam najmanje posla, pa su meni dali ovaj predmet”. Nisam ni znao da ćeš doći ženska glavo, nisam ni mogao da se pripremim. Znam da si bila u Vladi FBiH. Ovo je politički proces protiv RS”, tvrdio je danas Dodik.

“Očigledno pokušavaju da treniraju neki autoritet. Na sve te nelogičnosti reagirali su na način na koji jesu posmatrači”, poručio je Dodik.