Nakon što su Unija poslodavaca i Privredna komora Republike Srpske (RS) od vlasti u ovom bh. entitetu zatražile suspenziju odluke o najnižoj plati za 2024. godinu, oglasio se predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik.

On je na početku naveo da poslovanje u ovom entitetu nije i neće biti ugroženo.

“Institucije uvažavaju zabrinutost dijela privrednika zbog primjene odluke o najnižoj plati i u narednim danima okupit ćemo predstavnike poslodavaca”, istakao je Dodik.
Dodao je da će biti pružena pomoć onima čije poslovanje ova odluka dovodi u pitanje.

Odlukom koja je donesena nastoje se, objašnjava Dodik, zadržati radnici.

Dodik je poručio da će entitet na čijem je čelu subvencionirati one čije je poslovanje ugroženo.

“Recimo samo i ovaj put da je električna energija u Republici Srpskoj jeftinija nego u FBiH za 20 posto. Dakle, cijena struje i dalje je na najnižem nivou, postoje brojne olakšice koje dajemo”, naveo je on.

On je rekao da želi da privrednici uspješno posluju, ali da to ne može ići preko leđa radnika i da populističke izjave koje imaju prizvuk ucjene, ne mogu pomoći nikome.

“Oni koji misle da im je bolje u FBiH i time prijete, slobodno im je putovanje, a mi im ni prijetnju time nećemo oprostiti”, poručio je Dodik.

Podsjetimo, prema odluci Vlade RS, usvojenoj krajem decembra, minimalna plata u RS-u bi od januara trebala iznositi 900 KM.