Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske nakon ročišta pred Sudom BiH rekao je da se osjeća nesigurno u BiH gdje Sud i Tužilaštvo nisu u funkciji zaštite.

“Nisam prepadnut. Siguran sam da ova ekipa ljudi zna svoj posao i ovo što gledamo je borba protiv stranaca koji pokušavaju da nametnu kolonijalnu upravu. Ovo je proces protiv BiH. Ovo će BiH oduzeti snagu jer joj oduzima snagu odlučivanja kroz pravosudni sistem. Svi sudije i tužioci prošli su trijažu stranaca i samo oni koji su dobili pozitivan predznak mogu da budu sudije i tužioci”, rekao je Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska privržena Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH i da je u tome njena krivica jer neki sa strane žele da centralizuju BiH na koju Republika Srpska neće pristati.

“Bošnjaci su prihvatili takvu podaničku vjerujući da će kroz ove montirane procese izbaciti konkurenciju za politička rješenja. Na kraju će se to njima olupati o glavu. Niko neće dozvoliti da se naša osnovna ustavna prava dovedu u pitanje”, rekao je Dodik pitajući kako neko može biti pravnik i da učestvuje u farsi gdje stranac može da mjenja zakone.

Naglasio je i da je glavni motiv procesa koji se vodi protiv njega, zabrana njegovog političkog djelovanja.

“Možda je vrijeme da nas pozovu da vide kako da se izvuku iz ovoga”, rekao je Dodik misleći na tužioce i Tužilaštvo BiH ističući da su tužioci neprijatelji srpskog naroda i podanici.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske nakon ročišta rekao je da je Narodna skupština Republike Srpske spremna da reaguje na bilo koju odluku Suda BiH.

“Vidimo da je optužnica napisana, a presuda donesena ranije i sada im treba publika i predstava. Kako se ponašaju vidimo da je presuda donesena i to neće biti prihvaćeno od institucija Republike Srpske”, rekao je Stevandić.

On je rekao da proces protiv Dodika nije vezan samo za njega i da to svi znaju.

Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH ponovila je da se radi o političkom procesu i da je optužen zato što je vršio svoju ustavnu obavezu.

“Postupak se nastoji ubrzati. Dobili smo potvrdu da se nikada ranije nije dešavalo takvom brzinom i jasno je da je to bio pritisak. Svjedoci su izvedeni od strane Tužilaštva da se fingira postupak i oni su odlučili da pozovu inspektore SIPA kako bi pokazali da raspolažu svjedocima”, rekla je Cvijanovićeva dodajući da je namjera da se utjera strah svima u Republici Srpskoj.

Radovan Višković, premijer Republike Srpske rekao je da se često u FBIH postavlja pitanje zašto dolazimo na suđenje, ističući da se radi o najvažnijoj instituciji Republike Srpske.

“Ovo što gledamo u sudu kao da smo se vratili sto godinu u nazad i kao da je Petar Kočić sa nama”, rekao je Višković dodajući da je svjedok bio službeno lice koje je prikupljalo dokaze kojeg je svaki dan neko zvao na telefon i požurivao da se to uradi.

Višković je rekao da suđenje prelazi i politički proces i polako ide u satiru, pitajući da li uopšte u Briselu trebaju da se pitaju da li BiH treba da dobije pregovarački status.

On je rekao da je svima jasno o čemu se radi te da je suđenje lakrdija i montiran proces te da se više ne radi ni o političkom procesu, pozivajući na prekidanje “ovog cirkusa”.

“Budite sigurni da će institucija predsjednika Republike Srpske biti zaštićena na ovaj ili onaj način. Neka o tome razmišlja gospođa Uzunović koja je već htjela da sljedeće ročište bude 13. marta”, rekao je Višković dodajući da je 30 dana normalno da prođe između jednog i drugog ročišta.

Goran Bubić, advokat Dodika rekao je da odbrana od početka tvrdi da se pravosudna vlast proizvoljno mješa u izborni proces i to na osnovu ilegalnih akata neizabranog stranca.

“U činjeničnom opisu optužnice mi pored predsjednika Republike Srpske imamo i Narodnu skupštinu i Vladu i to je u zemljama vladavine prave nedopustivo”, rekao je Bubić.

Govoreći o samom ročištu, on je rekao da je predsjednik ispitan a da mu nije pozvan poziv niti se zna u kojem svojstvu je pozvan, istovremeno ističući da se i iz izjave svjedoka vidi “nejvjerovatna hitnost”.

“Od događaja do dizanja optužnice prošlo je 33 dana”, rekao je Bubić dodajući da su ubijeđeni da Tužilaštvo BiH nema nikakvih argumenata.

Miljkan Pucar, advokat Lukića rekao je da je na današnjem suđenju dokazano samo ono što je odbrana tvrdila a to je da se izvode inspektori koji su vodili istragu.

“Ovo je autogol tužilaštva. Dokazano je da su svaki dan tražili od inspektora da preduzimaju određene radnje, a to je inspektor Kremenović rekao, imali vrlo korektan odnos jer sve što su tražili dobili su i imali na raspolaganju. Tužilaštvo nema u optužnici ništa”, rekao je Pucar.

Anto Nobilo, član tima odbrane Dodika rekao je da je bio učesnik dosta postupaka koji su imali uticaj na politiku, ali u svim postupcima osim kod Dodika, bilo je u centru krivično djelo.

“Ključni problemi funkcionisanja BiH se pokušavaju riješiti kroz krivični postupak”, rekao je Nobilo dodajući da postupak odudara od svega normalnog.

On je rekao da BiH ide prema Evropskoj uniji te da se traži parlamentarna demokratija i vladavina prava, a da u BiH ima jedna osoba koja ima ovlaštenja koja nema niko u Evropi.

“Čudi me kako zapad autokratskim metodama želi ostvariti demokratiju u BiH”, rekao je Nobilo.

Sam Lukić, rekao je da mu nije jasno da li je inspektor bio svjedok tužilaštva ili odbrane jer je više svjedočio u korist odbrane.

Goran Petronijević, član tima odbrane Dodika i Lukića rekao je da se po ponašanju sudije može vidjeti da ona samostalno ne radi i da je to najveći problem ovog postupka.

Nezavisne