Iako je na spisku najvećih poreskih dužnika Republike Srpske bolnica Sveti apostol Luka u Doboju raspisala je tender za javnu nabavku za uslugu digitalizacije prostora, odnosno „viruelnu šetnju“ kroz novi prostor objekta, za šta planira da izdvoji oko 30.000 maraka.

Sudeći po stalnim zaduženjima, bolnica u Doboju najbolja je u trošenju novca. Ko će dugove vraćati, o tom ljudi na čelu ove ustanove ne brinu. Sistem se modernizuje, pa makar to bila dodatna recka na spisku zaduženja ove ustanove.

Ova bolnica je sve do prošle godine bila u vrhu dužnika Poreske uprave Republike Srpske, međutim Ministarstvo finansija odlučilo je da se zdravstvenim ustanovama vraćanje duga odgodi na godinu dana.

„Zdravstvo Republike Srpske dužno je preko milijardu. U zdravstvu Republike Srpske nedostaje kadrova, nedostaje ljekara, bolnice nisu sertificirane. Upravo ova ustanova što uvodi virtuelnu šetnju, druga je na spisku po zaduženosti prema poreskim obavezama i doprinosima.

Oni su u prošloj godini iznosili negdje preko 36 miliona maraka, a onda je, da ne bi bilo transparentno, da se mogu vidjeti kolika su dugovanja, odjednom su odgođena na godinu dana za javna dugovanja i brisana sa javnih spiskova.

Mislim da se trebamo okrenuti rješavanju vitalnih problema, evo recimo poput rješavanja tih doprinosa, poput sertifikacije ustanove, gdje je ugrožena bezbjednost pacjenata što ustaove nisu sertificirane, a virtualna šetnja dolazi kao šlag na tortu, nešto što može se raditi, ali kad se sve ovo drugo završi“, kaže bivši ministar zdravlja i socijalne zaštite Slobodan Stanić.

I dok se za razne dodatne nadogradnje izdvajaju hiljade i hiljade, radnici još uvijek čekaju na uplatu doprinosa. Umjesto da se novac prvo usmjeri na ono osnovno i da se pokušaju zadržati zdravstveni radnici, kojih fali veliki broj , novac se daje za virtuelnu šetnju. Pored toga dobojskoj bolnici nedastaje i osnovna oprema.

„Kao dobrovoljni davalac krvi, pokušala sam u nekoliko navrata dati krv, kad su zdravstveni radnici bili na terenu. Dakle za mene ne postoji eklatantniji primjer nedostatka, deficita radnika, kad vi ne možete dati krv u bolnici.

Nažalost virtuelni kontekst, platforme itd, ne može nadomjestiti nedostatak radnika, ne može nadomjestiti činjenicu da naši ljekari, naši zdravstveni radnici ukupno, medicinske sestre, kompletno osoblje, ne mogu da se liječe jer im nisu uplaćeni doprinosi“, ističe, predsjednik GO PDP Doboj, Olivera Nedić.
.
„Već nekoliko dodina unazad, radnici dobojske bolnice, zaposleni, godinama ne mogu da ovjere svoje knjižice, ne mogu ni oni da se liječe. Znamo na koji način to funkcioniše i kako ostvaruju to pravo, ali u to da ne ulazimo. Ogroman je apsurd da se 30.000 maraka izdvaja za tako nešto, u ovakvom stanju u kojem se nalazi dobojska bolnica“, kaže Miroslav Borojević iz Pokreta za pravdu i red.

Novi objekat dobojske bolnice još uvijek nije u funkciji. Najavljivano je otvaranje nekoliko puta, ali je rok svaki put probijen, a vladajućima nije prvi put da pogaze vlastitu riječ.

Investicija je procijenjena na 106 miliona maraka, a troškovi svaki dan rastu, dok građani iz Doboja moraju na pregled u Banjaluku.