Meteorolog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Dženan Zulum podijelio je prognozu sa vremenskim izgledima za period od 24. oktobra do šestog novembra.

Sudeći prema prognozi federalnog hidrometeorologa, do kraja mjeseca uživat ćemo u nadprosječnim temperaturama, nesvakidašnjim za ovo doba godine.

Stoga, zimsku garderobu odložit ćemo bar još neko vrijeme.

“U utorak, 24.oktobra u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno ali stabilno vrijeme. Od srijede pa do kraja mjeseca na čitavom prostoru naše zemlje izgledna je kiša, koja bi naročito na jugu zemlje mogla biti vrlo izražena. Manje količine padavina prognoziraju se u centralnim i sjeveroistočnim područjima, gdje bi na primjer u četvrtak mogle i potpuno izostati. Umjereno jugo će uslovljavati nešto više temperature u odnosu na prosjek za ovo doba godine”, saopćio je Zulum.

Minimalne temperature zraka varirat će od 12 do 18. Najveće dnevne vrijednosti temperatura biće u rasponu od 16 do 22. Na sjeveru i sjeveroistoku zemlje i do 24 stepeni Celzijusovih.

Kako se dalje navodi u srednjoročnoj prognozi, stabilizacija vremenskih prilika i pad temperature zraka prognozira se početkom novembra. Pojava slabog mraza (drugog i trećeg novembra) je moguća.

Stabilno vrijeme, prema sadašnjim pokazateljima, neće se dugo zadržati jer se već od petog novembra očekuju nove padavine.

Jutarnje temperature kretat će se između 2 do 7, na jugu zemlje do 10. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 8°C do 14 u Hercegovini do 16 stepeni Celzijusovih.