Djevojčica iz Nju Džerzija (New Jerseyja) se zadavila sigurnosnim pojasom u školskom autobusu. Policija navodi da se borila za svoj život, a da osoba koja je bila zadužena za nadzor djece 18 minuta nije bila svjesna što se događa, jer je zurila u svoj mobitel i imala slušalice u ušima.

 

 

Borila se za život

Na videosnimci s nadzorne kamere se vidi kako niko ne obraća pozornost na Fajr Atju Viliams (Atiyu Williams, 6) dok se 17. jula vozi u stražnjem dijelu školskog autobusa. Djevojčicu s posebnim potrebama, koja je imala i problema s govorom, sigurnosni pojas počeo je stezati oko vrata kada je autobus u 8:44 sati naletio na nekoliko neravnina.

– U 8:46 sati se pojas još jače stegao te se vidi da se curica bori za svoj život i mlatara rukama i nogama. Najmanje dva puta je vrisnula ili dahtala, a u jednom trenutku je nogom udarila u prozor autobusa – stoji u optužnici, a prenosi New York Post.

Osoba zadužena za nadzor, Amanda Davila (27), shvatila je da nešto nije uredu tek kada je autobus stigao u osnovnu školu Claremont u 9:02 ujutro, odnosno 14 minuta nakon što je Fajr pala u nesvijest i 18 minuta nakon što ju je počeo stezati pojas.

Optužena za ubistvo

 

Davila je nakon toga otkopčala pojas i pozvala učiteljicu koja je u 9:04 sati izjavila kako nije sigurna da li Fajr diše. Kako prenosi Index, zatim su pozvali dodatno osoblje i započeli s oživljavanjem djevojčice. Malena Fajr je nakon toga prevezena u lokalnu bolnicu, gdje je ostala na intenzivnoj njezi i preminula dva dana kasnije.

Davila je sjedila tačno iza vozača te se na videosnimci vidi kako gleda u svoj mobitel sve dok se zadnji učenik nije ukrcao u autobus. Optužena je za ubistvo iz nehaja i ugrožavanje života djeteta. Trenutno se nalazi u pritvoru u okrugu Somerset.