Najstariji mladoženja u protekloj, 2023. godini zaključio je brak u mjesnoj kancelariji Gornji Šeher i bio je u 80. godini, dok je nevjesta bila 20 godina mlađa.

Kazali su ovo iz Gradske uprave Banjaluka, te dodali da su pred matičarima za uže područje grada brak zaključila lica od kojih je budući supružnik imao 78 godina, te je 1945. godište, a njegova odabranica imala je 76 godina, odnosno 1947. godište.

“Tokom prošle godine bilo je slučajeva otkazivanja vjenčanja, ali nisu bili česti, te je zabilježeno otprilike 10 slučajeva tokom cijele godine”, kazali su oni za “Nezavisne”.

U septembru pred matičarima za uže područje grada Banjaluka zaključeno je, kako kažu, 85 brakova, a to je ujedno i mjesec sa najviše zaključenih brakova.

“U maju, julu i avgustu imali smo preko 70 vjenčanja za svaki mjesec”, rekli su oni.

Prema njihovim riječima, prije deset godina matičari u Banjaluci su zabilježili vjenčanja maloljetnika.

“Procedura koja prethodi vjenčanju maloljetnih lica je sljedeća: nadležni sud u skladu sa odredbama Porodičnog zakona može u vanparničnom postupku dozvoliti zaključenje braka maloljetniku starijem od 16 godina ako utvrdi da je maloljetno lice tjelesno i duševno sposobno za vršenje prava i dužnosti koja proizlaze iz braka”, pojasnili su oni.

Dodaju da prijedlog za dozvolu za zaključenje može podnijeti maloljetno lice.

“Prije donošenja odluke sud će pribaviti mišljenje organa starateljstva”, potvrdili su iz Gradske uprave.

Pred matičarima, kako kažu, za uže područje Banjaluke u 2022. godini zaključeno je ukupno 740 brakova.

“U periodu od 1. januara do 31. decembra 2023. godine zaključena su 733 braka, a kada je riječ o ovoj godini, u periodu od 1. do 15. januara zaključeno je ukupno 10 brakova”, potvrdili su oni.

Napominju da je na širem području grada, odnosno u mjesnim kancelarijama grada Banjaluka, 2023. godine zaključeno više od 200 brakova, a konačan broj biće iskazan nakon obrade podataka iz pojedinačnih izvještaja.