Delegacija Evropske unije u BiH je osudila napad na povratnika koji se desio u utorak u Višegradu, ističući da “povećana učestalost napada na bošnjačke povratnike” u BiH izaziva “ozbiljnu zabrinutost”.

“Osuđujemo žestok napad na Bošnjaka povratnika u Višegradu u utorak. I dok je brza reakcija policije u hapšenju osumnjičenog počinioca za svaku pohvalu, povećana učestalost napada na bošnjačke povratnike u gradovima BiH izaziva ozbiljnu zabrinutost. Nedavno je to slučaj bio u u Prijedoru kada je u spostvenoj kući napadnut lokalni imam.

Pozivamo nadležne organe u RS da učine više na sprječavanju zločina nad bošnjačkim povratnicima i u potpunosti istraže, procesuiraju i osiguraju osuđujuće presude za počinioce napada”, navodi predstavništvo EU u objavi na platformi X. Pričekaćemo da vidimo šta će se desiti, a onda ćemo razmotriti uključivanje Međunarodne policije i Eufora.

Podsjetimo, povratnik Bahrudin Gušo napadnut je u utorak kasno navečer u naselju Bikavac, nakon čega je prvo prebačen u Urgentni centar Kantonalne bolnice u Goraždu, a potom u KCUS Sarajevo. Gušo je u napadu zadobio teške tjelesne povrede.

Kako je potvrđeno za N1 iz Policijske uprave Foča, uhapšena je jedna osoba koja se sumnjiči za napad.