Povratak radnika zeničkog “Arselor Mitala” u pogone je dobra vijest i za “Željeznice RS” koje zbog obustave rada u tamošnjoj kompaniji već više od mjesec ne prevoze rudu iz Omarske ka FBiH, zbog čega su, kako tvrde u javnom preduzeću, pretrpjeli štetu koja će se odraziti i na konačan finansijski rezultat poslovanja za ovu godinu.

Nakon što su radnici “Arselor Mitala” juče vraćeni u pogone, iz “Željeznica” su im odmah uputili dopis da im dostave plan svog poslovanja, ali i informaciju kada bi mogao ponovo početi transport rude iz Omarske ka Zenici.

– Od “Arselor Mitala” očekujemo da nam kroz nekoliko dana dostavi plan za iduću godinu kako bismo i mi naš plan poslovanja mogli prilagoditi njima, odnosno da vidimo gdje smo. Vidjećemo iz njihovog plana koliko će rude preraditi u svojoj željezari, odnosno koliko ćemo mi transportovati iz Omarske ka njima – rekao je “Glasu” direktor “Željeznica” Slađan Jović.

Naglasio je da, čim su radnici u Zenici počeli sa radom, i oni očekuju da uskoro počnu sa prevozom rude iz Omarske koji je obustavljen još 10. novembra.

– Ta obustava transporta rude ostaviće posljedice na poslovanje ŽRS ove godine i uticati na krajnji finansijski rezultat. Plan je bio da prevezemo 1,5 miliona tona rude iz Omarske, a do obustave je prevezeno svega 1,1 milion tona. “Arselor Mital” je naš najveći poslovni partner i od te saradnje ostvarujemo najviše prihoda, odnosno nešto više od 40 odsto – kazao je Jović.

Uprkos svim problemima koji su se pojavili zbog obustave transporta rude iz Omarske, Jović očekuje da do kraja godine izmire sve obaveze koje imaju prema dobavljačima i radnicima.

– Plata za novembar je isplaćena, a obezbijeđena je i za posljednji mjesec ove godine. Nadamo se da ovakvih i sličnih problema nećemo imati u idućoj godini – zaključio je Jović.

Zaposleni u “Arselor Mitalu” u Zenici bili su u generalnom štrajku od 20. novembra, a na sastanku u Vladi FBiH u petak menadžment i predstavnici sindikata radnika ove kompanije postigli su saglasnost za prekid štrajka, tako da su od juče ujutro svi radnici na radnim mjestima. Predstavnici sindikata “Arselor Mitala” su nakon povratka na posao, između ostalog, poručili i da željezne rude ima dovoljno, te da nisu sigurni da će dopremanje novih količina iz prijedorskog rudnika početi prije polovine januara iduće godine.

Poslovanje

“Željeznice RS” za devet mjeseci ove godine ostvarile su gubitak veći od 13 miliona maraka, dok je u istom periodu lani minus u poslovanju iznosio nešto više od šest miliona maraka. Ukupan akumulirani gubitak ovog javnog preduzeća na kraju septembra dostigao je 142,39 miliona maraka.

Glas Srpske