“Dani zime na Kozari” ove godine bez snijega, ali prilika za uživanje na svježem planinskom vazduhu. Sa Kozare posjetioci nose lijepe utiske. Bilo ih je sa svih strana BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Najviše pažnje, i ove godine, privukla su takmičenja u nesvakidašnjim disciplinama. Zabave nije nedostajalo i dok su krčkali kotlići. U gastro takmičenju učestvovali su srednjoškolci, lovci, izviđači i planinari. Sportsko i gastro takmičenje okupilo je preko 30 ekipa iz BiH i Srbije.

“Ovo je šesta godina kako dolazimo na “Dane zime na Kozari”. Družimo se i takmičimo u pravljenju lovačke čorbe. Gosti smo Lovačkom udruženju “Srndać” iz Omarske i uvijek iskoristimo priliku da se zajedno družimo na Kozari”, rekao je Željko Crnomarković iz Lovačkog udruženja iz Stare Pazove, Srbija.

Vrijedni su bili i članovi Lovačkog udruženja “Mrakovica” koji su pripremili lovačku čorbu za oko 1.000 posjetilaca.

Manifestacija “Dani zime na Kozari” održana je po 17. put. Pokrovitelj je Grad Prijedor. Organizator i domaćin je Turistička organizacija grada Prijedora u saradnji sa Nacionalnim parkom “Kozara” i turističkim organizacijama B. Dubica, B. Novi, B. Kostajnica i B. Gradiška.

Manifestaciju je podržalo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, te i brojni prijatelji. Prije zvaničnog otvaranja manifestacije, brojne delegacije položile su vijence u Memorijalnoj zoni.

“Drago mi je što je ova manifestacija prerasla u tradiciju i što svake godine okupi veliki broj posjetilaca. To nam mnogo znači, da što više promovišemo našu Kozaru. Ono što nam je jako važno u narednom periodu, jeste da se lokalna zajednica, Nacionalni park i republički nivo vlasti usmjeri ka poboljšanju smještajnih kapaciteta na Kozari, jer to je ono što nam treba, pogotovo u zimskom periodu”, rekao je Slobodan Javor, gradonačelnik Prijedora.

“Ovo je 17. godina kako organizujemo privedno-turističku manifestaciju “Dani zime na Kozari”, sa ciljem promocije Nacionalnog parka i planine Kozare, koja okuplja brojne ljubitelje prirode u svako godišnje doba”, rekla je Dijana Aramanda, direktor Turističke organizacije Prijedor.

“Dani zime na Kozari” iz godine u godinu privlače sve više posjetilaca, turista, planinara i zaljubljenika u prirodu i to tome je ova manifestacija prepoznatljiva u Srpskoj.

“Ova manifestacija ima lokalni, regionalni, i međunarodni karakter, a Kozara ima sve što treba turistima. To su aktivan odmor u prirodi, te pješačke i biciklistike staze. Zato svake godine privlači veliki broj posjetilaca”, rekao je Miodrag Lončarević, direktor Turističke organizacije Republike Srpske.

Za posjetioce je priređen i kulturno-zabavni program, za koji su se pobrinule pjevačke grupe sa ovog područja i lokalni bend “Bećari”.

POBJEDNICI TAKMIČENJA:

Sportsko takmičenje:
I – Grad Gradiška;
II – Opština Kozarska Dubica;
III – Grad Banja Luka.

Gastro takmičenje srednje škole:
I – JU Srednjoškolski centar “Đuro Radmanović”, Novi Grad;
II – JU Srednja stručna i tehnička škola, Derventa;
III – JU Ugostiteljsko-ekonomska škola, Prijedor.

Gastro takmičenje izviđači i planinari:
I – Planinarsko društvo “Klekovača”, Prijedor;
II – Planinarsko sportsko društvo “Pecija”, Kozarska Dubica;
III – Odred izviđača “Petar Kočić”, Brod.

Gastro takmičenje lovačka udruženja:
I – Lovačko udruženje “Prosara”, Gradiška;
II – Lovačko udruženje “Srndać”, Svodna;
III – Lovačko udruženje “Fazan”, Novi Grad.

K.V.