Pred Sudom BiH za danas je zakazan pretres u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Pretres će biti održan samo za Dodika, s obzirom na to da Sud BiH nije prihvatio zahtjev da se predmet protiv predsjednika Republike ponovo spoji sa predmetom protiv vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića. Branilac predsjednika Srpske advokat Goran Bubić izjavio je ranije Srni da će odbrana stav o svemu iznijeti na sutrašnjem pretresu. Advokat Miljkan Pucar, koji zastupa vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika”, rekao je ranije da je iz Suda BiH stiglo samo usmeno obavještenje da njegov branjenik ne treba da dolazi na ročište zakazano za 5. februar i da od Suda BiH očekuje pisano obavještenje o razdvajanju postupka. Predmeti protiv Dodika i Lukića su razdvojeni na ročištu 17. januara, kojem vršilac dužnosti direktora “Službenog glasnika” nije prisustvovao jer je bio u bolnici.

“Sarajevska policija nije zaprimila zahtjev lidera političkog pokreta ‘Vjera, narod, država’ Sanina Muse za održavanje protesta danas ispred Suda BiH povodom suđenja Dodiku i okupljanja građana koji Dodiku daju podršku”, rekla je portparol MUP-a Kantona Sarajevo Mersiha Novalić.

Lider političkog pokreta “Vjera, narod, država” i profesro Sanin Musa na svom Facebook profilu najavio je skup za danas, iako je prethodno MUP-u Kantona Sarajevo predao zahtjev za prijavu mirnog okupljanja 30. januara ispred zgrade Suda BiH (kada je prvobitno trebalo da bude održano suđenje), a koji je zabranila sarajevska policija.