Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dnevnom redu će, kako je najavljeno, biti brojne teme koje se tiču unapređenja života građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Iako se tačke dnevnog reda još uvijek usaglašavaju poznato je da se teme tiču unutrašnjih poslova, pitanja izbjeglih i raseljenih osoba, kulture i sporta, obrazovanja i nauke, privrede, poljoprivrede i šumarstva, pravde, te tačke vezane za okolinu i turizam.
Jedinstveni ekonomski prostor

Zamjenik federalnog premijera i ministar za razvoj, preduzetništvo i obrt, Vojin Mijatović, smatra da je sjednica dvije entitetske vlade korisna i neophodna praksa koja bi trebala biti uspostavljena i ubuduće jer se time daje novi moment funkcionisanju ovog nivoa vlasti u BiH.

– Ukoliko bi se napravio takav način rada, moglo bi se raditi zajednički na stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH, a onda i na drugim neophodnim zakonodavnim okvirima i reformama koje se podjednako tiču građana oba entiteta – ističe on.

Mijatović kaže da nije rijetko da privrednici iz jednog entiteta imaju poteškoća u funkcionisanju u drugom entitetu, što se ne smije dozvoliti jer je ovo jedinstvena država s jedinstvenim ekonomskim prostorom, te je potrebno uraditi sve kako bi se administrativne barijere i razlike u zakonskim propisima što prije usaglasile da bi poslovanje na teritoriji cijele BiH bilo ujednačeno.
Dva koncepta

Politički analitičar Žarko Papić ističe da je najavljena sjednica veoma važan korak ne samo u otopljavanju političkih i međunacionalnih odnosa u BiH, već i da se sa stanovišta njene administrativne konstrukcije počne pojavljivati jedinstveno.

Dodaje da je sama činjenica da se dvije vlade dogovaraju kako da rješavaju teme koje su od najvećeg značaja za građane BiH, veoma važna.

– Trenutno u BiH imamo dva koncepta. Jedan je promjena, saradnja, dogovor i rješavanje problema, a drugi koncept je ostanak na starom, ne mijenjati ništa i ostati u zamrznutim nacionalnim konfliktima. Sadašnja federalna vlast je izabrala ovo prvo. Formiranjem nove Vlade u FBiH počinju novi vjetrovi u Bosni i Hercegovini. Mislim da je saradnja za dobrobit svih nas i stoga ovu sjednicu vidim kao veoma važan korak u nečemu što je potpuno novi kvalitet političkog života u BiH – ističe Papić za Srpskainfo.

On kaže da se ne treba zavaravati i očekivati kako će odnosi unutar BiH odjednom postati idealni i da će dogovori teći bez problema.
Moguće opstrukcije

Papić ističe da neće ići glatko niti će biti jednostavno ali krenulo se na dobar način.

Prema njegovim riječima, oni koji žele da se ništa ne mijenja i da stanje u BiH ostane na početnoj tački, a što podrazumijeva retoričke i druge konflikte, pokušaće na sve načine, a zarad očuvanja vlastitih fotelja, da sačuvaju taj sistem i da ne puste ovo novo.

– Dakle, biće opstrukcija, razlika, sudaranja ali mislim da se krenulo veoma dobro. Nema gotovih rješenja za dan, dva ili mjesec. Bitan je proces koji nosi u sebi promjene, a koje neće uspijevati sto posto, posebno na početku. Međutim, počeće uspijevati s vremenom i onda će se time rušiti ono što nas je sve držalo u kavezu nacionalnih tenzija – napominje Papić.

Na pitanje da li se mogu očekivati blokade i opstrukcije od strane SDA, koja ima većinu u bošnjačkom klubu u Domu naroda FBiH, Papić ističe da će blokada biti ali da je pitanje koliko će one trajati.

On kaže da ne treba zaboraviti da je SDA, prije svega, interesna grupacija i da će vremenom početi da se osipa, jer su njene kadrovske strukture interesno organizovane.

– Na jesen će se održati kongres SDA i što se više bude bližio dan njegovog održavanja sve više će se „sudarati“ kandidati za predsjednika što će voditi nekoj vrsti suočavanja pojedinaca sa sopstvenim realnostima – smatra Papić.
Jedna sjednica ne čini proljeće

S druge strane, politikolog Vojislav Savić smatra da je teško govoriti o otopljavanju političkih odnosa unutar BiH šta god da se desi, budući da su pozicije terminalno ukopane na različitim političkim frontovima.

– Zaista je nezahvalno reći da jedna sjednica, pa čak i da postane praksa, može da stvari pomakne sa mrtve tačke kada je ukupna atmosfera u pitanju. Međutim, treba uzeti u obzir da su entiteti političke cjeline sa najviše funkcionalnih ovlaštenja, i da po svojoj strukturi najviše liče na države, onda treba pohvaliti ovaj potez s nadom da će se velike političke razmirice ostaviti po strani, a da će se oni problemi koji su vrlo rješivi naći na dnevnom redu i koliko-toliko dovesti u red – ističe Savić za Srpskainfo.

Primjer dobre prakse je to što će se, kako dodaje on, na primjer, naplata naknade za auto-put vršiti pomoću istih uređaja u oba entiteta, kako bi se olakšalo putovanje građanima.

Savić dodaje da, na primjer, i prijedlog o povratu PDV za kupovinu prve nekretnine do određenog broja kvadrata je, takođe, stvar koja se može usaglasiti između dva entiteta prije nego se uputi u dalje procedure u zajedničkim organima.

– Dakle ima mnogo prostora za napredak, a gdje se ne mora zadirati u ovlaštenja entiteta i težiti ka bezuslovnoj unitarizaciji države. To je pogrešan princip kojim se Sarajevo godinama rukovodi, ali “što više države to manje države” jer takvim pokušajima za političkim nasiljem samo udaljavaju državu od druga dva naroda. Mislim da svi mi koji smo u medijima možemo doprinijeti ako pozitivne primjere stavimo u prvi plan, uprkos tome što skandalizacija javnog prostora donosi više klikova i lajkova – poručuje Savić.

Srpskainfo